Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  ratunku pomocy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: cecylia
E-mail: cela0@buziaczki.pl
Data: poniedziałek, 15 marca 2010 16:12:21
prosze o pomoc od 2 lat mam storczyki głównie falki rosną i owszem ale z kwitnieniem jest nieco gorzej pąki które pojawia sie po jakimś czasie opadają a jeśli nawet uda im sie rozkwitnąć to sytuacja sie powtarza kwiat utrzymuje się zaledwie przez kilka dni pamiętam czasy gdy zaczynałam z nimi swoją przygodę kwiaty na nich nawet po przyniesieniu do domu utrzymywaly się miesiącami a teraz nie wiem co się dzieje. czy jes ktos kto może mi pomóc

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: czwartek, 1 kwietnia 2010 01:16:50
Cecylio, żeby Ci pomóc, musiałabyś opisać dokładniej warunki, w jakich rosną Twoje storczyki. Powodów opadania pąków może być bardzo wiele. Np. zimą opadają z powodu niewystarczjącej ilości światła. W Twoim przypadku mogło to być spowodowane: zbyt małą ilością wody, zbyt niską wilgotnością powietrza, zagłodzeniem roślin, ich złą kondycją (jeśli roślina ledwo zipie, nie ma co liczyć na kwiaty, mimo że stara się je wytworzyć). Strzelam w ciemno, bo nie opisałaś warunków uprawy i kondycji roślin, jak już wspomniałem na początku. Pozdrawiam, MC

Autor: cecylia
E-mail:  
Data: czwartek, 1 kwietnia 2010 20:21:43
Dziękuję Michale za odpowiedz. U mnie w większości stoją na parapetach od wschodu i zachodu mam kuwety w ktorych jest woda dodatkowo stoją w osłonkach na dnie jest ciutkę wody z tym że doniczka nie dotyka wody. Natomiast co do podlewania to tak trudno powiedzieć podlewam je w miarę przesychania w zasadzie raz w tygodniu (dodam że przegotowaną wodą a w miarę możliwości deszczówką) nawóz tez stosuje. Zastanawia mnie natomiast to co powoduje że liście sie marszczą ale nie we wszystkich i dlaczego w niektorych storczykach korzenie nawet po nawodnieniu są takie cienkie i płaskie mimo że robia sie zielone. W tej chwili mam takiego cudaka korzenie i liście sa naprawde zdrowe a pęd który wypuścił jest taki krótki mimo ze wcześniejsze były o wiele wiele dłuższe pąki na nim rosną do jakiegoś momentu a potem opadają. Może Ty mi poradzisz jaki nawoz mam stosować i jak często.
ps. a może jakieś lekarstwo na plamy po twardej wodzie kupiłam takie i niczym tego nie można usunąć

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: czwartek, 1 kwietnia 2010 21:14:13
Co do nawozu, to stosuję wszystko, co mi wpadnie w ręce Polecam jednak Guano do storczyków-nie powoduje zasolenia podłoża. Liście się marszczą dlatego, że roślinom nie starcza wody do utrzymania turgoru. Korzenie natomiast, mimo że jeszcze żywe, są "wyschnięte". To tylko moje domysły, dobrze by było, gdybyś zamieściła zdjęcie. Jeśli tak jest, pąki opadają również z powodu niedomiaru wody. Zwykle dzieje się tak, kiedy: -korzenie zgniją; -roślina wyrosła z doniczki, a korzenie powietrzne nie są w stanie dostarczyć odpowiednio dużo wody. Sama musisz sobie odpowiedzieć, która sytuacja ma miejsce u Ciebie, czyli konieczne będzie wyjęcie sotrczyków z doniczek i oględziny korzeni. Życzę powodzenia i pozdrawiam, MC

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl