Autor: |
Michał Czarnecki |
E-mail: |
misiek422@gmail.com |
Data: |
niedziela, 28 marca 2010 00:36:37 |
Agnieszko, może ja Ci pomogę. Otóż nie kupuję korka ani tam, ani siam, nie kombinuję, lecz idę na spacer, wynajduję robinię akacjową (popularnie zwaną akacją, choć całkowicie błędnie) i zdzieram z niej płaty kory. Jakie chcę, ile chcę i co najważniejsze-za darmo. Drewno robinii jest idelane do montowania, trwałe, a jednocześnie łatwe w obróbce, chropowate, no i ładnie wygląda, a przy tym zatrzymuje dużo wilgoci w sobie. Na podkładce z kory robinii uprawiam: Dendrobium kingianum, Leptotes bicolor, Dendrobium aggregatum, Dendrobium sulawesiense, Dendrobium stricklandianum, Dendrobium loddigesii i Aerangis biloba, Oncidium onustum, jakąś Tolumnię i hybrydę Phalaenopsis, której w doniczce gniły korzenie oraz Brassavola nodosa. W sumie 11 roślin. Świetnie rosną (żeby nie zapeszyć ;P), wyglądają też bardzo efektownie. Większość uprawiam w akwarium, tylko Phalaenopsis, Ondidium i Tolumnię poza nim. Co do obróbki kory, ja najpierw moczę ją w zimnej wodzie przez ok. godzinę, szoruję szczoteczką do rąk, a potem wyparzam wrzątkiem. Można też namoczyć/spryskać na wszelki wypadek roztworem Bioseptu-zabija patogeny, w tym grzyby. Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie
P.S. Niektóre storczyki rosną dobrze TYLKO na korze. A stroczyki na korze można upolować choćby w OrchidGarden-stamtąd mam Den. loddigesii na korze dębu korkowego. |
|
|