Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Storczyki na podkładce
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 24 marca 2010 19:01:25
Witam

Chciałabym spróbować uprawy storczyka na podkładce, w miarę łatwego dla początkującej osoby (choć w pewnym stopniu doświadczonej w uprawie parapetowej). Ktoś zasugerował mi ten pomysł jak założyłam malutkie orchidarium. Problem w tym, że nie wiem gdzie kupić podkładkę z kory, na której najbardziej widziałabym jakieś małe botaniczne phalaenopsis. Mam ogólne pojęcie jak montuje się roślinkę na podkładce, mam spaghnum i miękki drut. Zaczęła się wiosna, więc liczę, że to dobry moment, aby taki eksperyment się powiódł.
Szukałam w necie, ale nigdzie nie spotkałam w sprzedaży podkładek lub gotowych storczyków na podkładce. Dodam, że biorę pod uwagę tylko polskie strony.
Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Wojtek
E-mail: wqjtek13@o2.pl
Data: środa, 24 marca 2010 19:34:04
Polecam ten artykul:

http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=5

Autor: Agata
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: środa, 24 marca 2010 20:04:52
wystarczy wygotowana kora robinii lub debu korkowego ( polecam sklepy terrarytyczne).Agata

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: środa, 24 marca 2010 21:20:11
Agnieszko dobrze by było jakbyśmy wiedzieli gdzie mieszkasz. W Krakowie polecam sklep Gady-Gady.

Data: czwartek, 25 marca 2010 19:14:58
Witam

W Warszawie mam do dyspozycji tylko sklepy "Kakadu", w których są kawałki kory. Tam kupiłam swoje terrarium, przystosowałam do potrzeb storczyków. Wysyłkowo kupuję tylko to czego nie mogę zdobyć w Warszawie.
Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: piątek, 26 marca 2010 07:19:09
Ja swój korek kupiłem w orchidsklepiku. Stosunkowo tanio, 1x1m, gruby na 2,5 cm.
Na podkładce mam prawie wszystkie gatunki botaniczne. Rosną świetnie, bo trzeba je codziennie/co 2 dni podlewać, i robię to ,,z automatu" a w doniczce czasem mi się zapomni
A mały gatunek botaniczny phalaenopsisa to może być np. modesta. U mnie na podkładce są już pąki

Data: sobota, 27 marca 2010 22:52:07
Witam

Już zaopatrzyłam się w korzeń, do którego zamierzam przymocować phal. parishii. Korzeń ze sklepu akwarystycznego ma wgłębienie,w którym umieszczę storczyka. Niestety na roślinkę muszę poczekać ok. miesiąca, bo na razie tam gdzie chcę kupić tego gatunku nie ma w sprzedaży.
Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: niedziela, 28 marca 2010 00:36:37
Agnieszko, może ja Ci pomogę. Otóż nie kupuję korka ani tam, ani siam, nie kombinuję, lecz idę na spacer, wynajduję robinię akacjową (popularnie zwaną akacją, choć całkowicie błędnie) i zdzieram z niej płaty kory. Jakie chcę, ile chcę i co najważniejsze-za darmo. Drewno robinii jest idelane do montowania, trwałe, a jednocześnie łatwe w obróbce, chropowate, no i ładnie wygląda, a przy tym zatrzymuje dużo wilgoci w sobie. Na podkładce z kory robinii uprawiam: Dendrobium kingianum, Leptotes bicolor, Dendrobium aggregatum, Dendrobium sulawesiense, Dendrobium stricklandianum, Dendrobium loddigesii i Aerangis biloba, Oncidium onustum, jakąś Tolumnię i hybrydę Phalaenopsis, której w doniczce gniły korzenie oraz Brassavola nodosa. W sumie 11 roślin. Świetnie rosną (żeby nie zapeszyć ;P), wyglądają też bardzo efektownie. Większość uprawiam w akwarium, tylko Phalaenopsis, Ondidium i Tolumnię poza nim. Co do obróbki kory, ja najpierw moczę ją w zimnej wodzie przez ok. godzinę, szoruję szczoteczką do rąk, a potem wyparzam wrzątkiem. Można też namoczyć/spryskać na wszelki wypadek roztworem Bioseptu-zabija patogeny, w tym grzyby. Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie
P.S. Niektóre storczyki rosną dobrze TYLKO na korze. A stroczyki na korze można upolować choćby w OrchidGarden-stamtąd mam Den. loddigesii na korze dębu korkowego.

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: niedziela, 28 marca 2010 00:41:27

Na zaczętę zdjęcie jednej z roślin. Aha, do montowania używam nie drutu, lecz zwykłej nitki krawieckiej. Pozdrawiam ponownie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl