Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  dendrobium sulawesiense
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: mariusz
E-mail: mj5463@wp.pl
Data: niedziela, 4 kwietnia 2010 17:38:56
Pozdrawiam świątecznie!Czy ktoś mógłby podzielić się wiedzą na temat warunków uprawy dendrobium sulawesiense?(w dziale A-Z nie znalazłem arkusza uprawy)Z góry dziękuję za pomoc!Mariusz.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 4 kwietnia 2010 19:03:48

Witam,

postaram się przetłumaczyc ten arkusz .... jak znajdę wolniejszą chwilę .

Dendrobium sulawesiense, synonim Dendrobium glomeratum występuje na Nowej Gwinei i na Wyspach Molukka.

Warunki uprawy jednakowe przez cały rok: światło 10000-20000 luksów (poziom jak Phalaenopsis), wilgotność 85-90% od wiosny do jesieni i 90-95% zimą i na początku wiosny, temperatura (dzień/noc) 27-31/23-25 stopni C, podlewanie jednakowe przez cały rok, choć w okresie 2-3 zimowych miesięcy powinno być trochę bardziej sucho.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: poniedziałek, 5 kwietnia 2010 12:39:17
Witam Pani Grażyno!Dziękuję za szybki odzew i spokojnie czekam.Pozdrawiam!
Mariusz.

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: poniedziałek, 5 kwietnia 2010 16:14:50
Wszystko, co napisała pani Grażyna, to prawda. Wśród ponad 30 gatunków Dendrobium mam też D. sulawesiense. Rośnie w akwarium na parapecie wschodniego okna, jest zamontowane na kawałku kory robinii akacjowej. Wilgotność 80-100%. Podlewam przez spryskiwanie. Temperatury tak wysokiej nie jestem w stanie zapewnić, w dzień ma do 25 st.C, nocą spadki nawet do 15 st. Na razie rośnie jak na drożdżach, mam nadzieję, że wkrótce zakwitnie, zamieszczę fotkę, jeśli do tego dojdzie. Pozdrawiam świątecznie, MC

Data: wtorek, 6 kwietnia 2010 22:28:34
Pani Grażyno!Jestem pod wrażeniem błyskawicznej akcji-arkusz uprawy już jest!Dziękuję i pozdrawiam.Mariusz.

Autor: Barbara J.
E-mail:  
Data: środa, 7 kwietnia 2010 12:54:44
Z moich obserwacji wynika, że kluczowe znaczenie w jego uprawie ma duża wilgotność powietrza. Bez tego niestety marnieje.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl