Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Ceratostylis rubra - pytanie o uprawę
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agata
E-mail:  
Data: wtorek, 4 maja 2010 11:18:29
Od niedawna jestem posiadaczką tego storczyka, ale niestety nigdzie nie znalazłam informacji na temat jego uprawy - są tylko bardzo skąpe dane Będę wdzięczna za wszystkie uwagi na jego temat

E-mail:  
Data: czwartek, 6 maja 2010 15:10:10
Czyżby wśród tylu znawców storczyków na forum, nikt nie miał doświadczeń w uprawie Ceratostylis rubra Może jeszcze znajdzie się ktoś, kto zechce podzielić się swoją wiedzą Z góry dziękuję

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: czwartek, 6 maja 2010 17:55:43
Pani Agato, nie mam informacji na temat uprawy tego gatunku. Szukałem na stronach anglojęzycznych, ale bez efektu. Jeśli znajdzie Pani tekst do tłumaczenia, chętnie je zrobię. Pozdrawiam, MC

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 6 maja 2010 18:28:42

Witam,

wprawdzie nie uprawiałam nigdy tego gatunku, ale z tego co łatwo znaleźć w necie dowiedziałam się, że jest synonimem Ceratostylis retisquama, pochodzi z Filipin gdzie rośnie do wysokości 500 m, temperatura uprawy od umiarkowanej do ciepłej, poziom światła niski do średniego, może rosnąć na podkładkach, lubi wodę w obrębie korzeni, bo te są włochate, może kwitnąć w dowolnej porze roku. W ogólnej opinii łatwy w uprawie.

Życzę pwodzenia i pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: piątek, 7 maja 2010 12:15:14
Pani Grażyno, panie Michale,dziękuję bardzo za zainteresowanie i pomoc
Poszperałam więcej w necie i również doszłam do tego, że jest synonimem Ceratostylis retisquama,ale pomimo to nie znalazłam zbyt wielu informacji. Dodatkowo nie umiałam ich przetłumaczyć na tyle, żeby mieć pewność co do jego faktycznych warunków uprawy. Poza tym, nie ma to jak własne doświadczenia storczykomaniaków

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl