Autor: |
Maria Maciąg |
E-mail: |
maria@ciekawe-rosliny.pl |
Data: |
sobota, 12 lutego 2005 11:16:28 |
Pani Beato, odniosłam wrażenie, że chyba nikogo to nie interesuje, chociaż trudno mi uwierzyć, że nikt nie ma tego storczyka w swojej kolekcji. Myślę, że jako Grupa mamy, jeśli nie wszystko, to prawie wszystko .
Mam już prawie 100% pewność, że jest to Dendrobium delicatum. W każdym razie zarówno wygląd całej rośliny jak i dokładne porównanie budowy kwiatu na to wskazują.
Dlaczego to trwało tak długo? Otóż dostałam dawno temu sadzonkę z informacją, że "jest to dendrobium botaniczne o pięknym zapachu". Przy tak 'wyczerpującej' wiedzy musiałam przez te wszystkie lata metodą prób i błędów dojść do warunków, w których roślina zakwitła. To bardzo mozolna, ale i wielce pouczająca droga. Ten storczyk zafundował mi niezłą lekcję cierpliwości, a sam przez ten czas z małej sadzonki stał się storczykiem zajmującym 2 pokaźne donice - 18 pseudobulw. :-). Czy było warto? Z całą pewnością tak, bo satysfakcja jest ogromna, chociaż ten storczyk nie ma ani nadzwyczaj pięknych , ani barwnych, ani tez okazałych kwiatów. Pachnie za to oszałamiająco, chociaż w tej chwili, tak jak wcześniej pisałam, są otwarte zaledwie 2 kwiaty.
Życzę Wszystkim wytrwałości.
Z pozdrowieniami, Maria |
|
|