Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium delicatum?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: piątek, 11 lutego 2005 17:10:06
Witam,

Wreszcie, po ponad 6 latach, zakwitł mój największy uparciuch. O tym jest cała historia, ale mniejsza. Najprawdopodobniej jest to Dendrobium delicatum, będące naturalną hybrydą Den. kingianum i Den. taberrii. W sieci znalazłam tylko 2 zdjęcia bez wizerunku całej rośliny, więc mam wiele wątpliwości. Może źle szukałam.
Pseudobulwy 25-30cm maczugowate, zwieńczone 3-4 szpiczastymi liśćmi. Kwiaty białe z żółtą plamką u nasady warżki, drobne, o silnym zapachu. Jest ich po kilkanaście na pędach wyrastających z wierzchołka pseudobulw. Zdjęcia zrobię później, bo otworzyły się na razie zaledwie 2 kwiaty.
Czy to może być ten storczyk? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Z pozdrowieniami, Maria

Data: piątek, 11 lutego 2005 22:28:35
Sprawa się już wyjaśniła. Dziękuję.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: piątek, 11 lutego 2005 22:43:50
Ale Pani Mario nie można tak to ciekawe - jaki ma Pani storczyk? i oczywiście czekamy na zdjęcia . Najpierw nas Pani połechtała obietnicą zdjęć storczyka na którego Pani tak narzekała że jest uparciuchem a teraz takie suche że się wyjaśniło? No nie wypada nas tak zostawić.
pozdrawiam
beata

Autor: Assassin
E-mail: seven5@poczta.onet.pl
Data: piątek, 11 lutego 2005 23:23:03
Mój też był taki uparty - pierwszy raz zakwitł w tamtym roku po pięciu latach od zakupu. W tym roku też już wypuszcza pęd kwiatowy, na tylko jednej pseudobulwie która kwitła poprzednio.

Data: sobota, 12 lutego 2005 11:16:28
Pani Beato, odniosłam wrażenie, że chyba nikogo to nie interesuje, chociaż trudno mi uwierzyć, że nikt nie ma tego storczyka w swojej kolekcji. Myślę, że jako Grupa mamy, jeśli nie wszystko, to prawie wszystko .
Mam już prawie 100% pewność, że jest to Dendrobium delicatum. W każdym razie zarówno wygląd całej rośliny jak i dokładne porównanie budowy kwiatu na to wskazują.
Dlaczego to trwało tak długo? Otóż dostałam dawno temu sadzonkę z informacją, że "jest to dendrobium botaniczne o pięknym zapachu". Przy tak 'wyczerpującej' wiedzy musiałam przez te wszystkie lata metodą prób i błędów dojść do warunków, w których roślina zakwitła. To bardzo mozolna, ale i wielce pouczająca droga. Ten storczyk zafundował mi niezłą lekcję cierpliwości, a sam przez ten czas z małej sadzonki stał się storczykiem zajmującym 2 pokaźne donice - 18 pseudobulw. :-). Czy było warto? Z całą pewnością tak, bo satysfakcja jest ogromna, chociaż ten storczyk nie ma ani nadzwyczaj pięknych , ani barwnych, ani tez okazałych kwiatów. Pachnie za to oszałamiająco, chociaż w tej chwili, tak jak wcześniej pisałam, są otwarte zaledwie 2 kwiaty.
Życzę Wszystkim wytrwałości.

Z pozdrowieniami, Maria

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl