Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
środa, 28 lipca 2010 16:58:44 |
Witam,
No to jednak, Mario, nie do końca zrozumiałaś moją odpowiedź, bo to była odpowiedź na pytanie jak zrobić „profesjonalną sesję...” i były to tylko moje dobre rady i wskazówki .
Co do „śmietnika” to uważam, że cokolwiek na zdjęciu poza prezentowaną rośliną rozprasza uwagę. Są oczywiście sytuacje, gdy roślina jest w takim gąszczu innych, wrośnięta, że wyciąganie jej do zdjęcia byłoby barbarzyństwem. Tłem wcale nie musi być czarna „spódnica teściowej”, wystarczy kawałek kartonu w dowolnym kolorze. A że storczyki wyjątkowo dobrze wychodzą na czarnym tle? To już taka ich uroda . Przyglądnij się zdjęciom z wystaw, czasem nie wiadomo o którą roślinę chodzi , bo ich nadmiar przeszkadza.
Czasu w nadmiarze to chyba nikt z nas nie ma, zwłaszcza jak się jest na emeryturze . Jest przecież wiele innych spraw dookoła, często ważniejszych niż wzięcie w rękę aparatu. Byle jakiego, bo to MY robimy zdjęcie, a aparat tylko rejestruje co chcemy. A wprawy nabywa się z czasem. Wystarczy zobaczyć moje wcześniejsze prezentacje, teraz chyba zdjęcia są trochę lepsze. Po prostu nabyłam nieco wprawy. No i mam sporą (jak na nasze warunki) kolekcję i czasem zakwita coś nowego, więc pokazuję .
Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|