Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium - choroba
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grochy
E-mail: grochy@gazeta.pl
Data: wtorek, 17 sierpnia 2010 10:27:10
Witam, mam problem z moim dendrobium. Na lisciach pojawil sie parch, nie umiem tego inaczej nazwac, ale widac to najlepiej na zdjeciu. Dodam, ze choroba ta zaatakowala wszystkie moje dendrobia.
Jesli ktorykolwiek z chodowcow zetknal sie z ta choroba, prosze o wskazowki, jak uratowac rosliny.

Pozdrawiam serdecznie,
Grochy

Data: wtorek, 17 sierpnia 2010 10:33:01

Autor: Lana
E-mail: lana_luc@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 17 sierpnia 2010 11:22:27
Nie jestem pewna na 100 %, ale wygląda mi to na atak przędziorków lub wciornastków . Stawiam na to pierwsze, ale z pewnością zaraz jeszcze ktoś w tym temacie się odezwie.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: wtorek, 17 sierpnia 2010 13:29:14
To na pewno przędziorki - ten biały nalot to właśnie ta "przędza"...

Ja bym zastosował ze trzy opryski w odstępie tygodniowym (albo i cztery, bo to jest bardzo uporczywe cholerstwo) dowolnym środkiem chemicznym na przędziorki, na przykład Magus 200 SC.

To jest środek miejscowy, czyli trzeba spryskać wszystkie liście od góry i od spodu.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 18 sierpnia 2010 08:05:46
Bardzo dobre zdjęcia. Warto przed każdym opryskiem pozbyć się większości przędziorków przez przemycie liści watką każdorazowo płukaną w ciepłej, bieżącej wodzie. Podkłada się rękę pod spodnią stronę liścia i drugą z watką przeciąga po liściu. Wacik musi być za każdym razem płukany w doobrze ciepłej wodzie aby je wypłukać, nie roznosić po roślinie, no i się poparzą . Obydwie strony liścia i psb w miarę możliwości też trzeba przemyć. Zobaczy Pani na watce ile tego jest!!! Nie ma się co łudzić przędziorasy znienawidzone są na każdej roślinie w danym pokoju. Proszę nie opryskiwać w domu. Najlepiej robić to na dworze i wnieść rośliny do domu po wyschnięciu a postawić w pomieszczeniu najrzadziej używanym. Ta chemia często używana może być szkodliwa - astma. Trudna sprawa i trudny przeciwnik ale większość storczykarzy się z nim użera . Marta

Data: środa, 18 sierpnia 2010 10:36:53
Dziekuje wszystkim za ogledziny. Musze sie za to solidnie zabrac poki nie zajelo wszystkich roslin.
Magnus 200SC, zobacze co sie da zrobic w miejscowych ogrodniczych sklepach. Mieszkam w Rumunii wiec moze byc to solidne wyzwanie
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje jeszcze raz za pomoc,
Grochy

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: środa, 18 sierpnia 2010 14:08:40
W razie konieczności można zrobić zakupy w ogrodniczym sklepie internetowym "E-hortico".
Na terenie Polski przesyłka jest w ciągu max 2 dni roboczych. Polecam ponieważ mają tam solidny wybór środków wszelakiej maści i bardzo przystępne ceny oraz szybkość działania.

http://e-hortico.pl/category/srodki-ochrony-roslin

Autor: Iwona
E-mail:  
Data: czwartek, 19 sierpnia 2010 02:42:12
Przędziorków możesz się pozbyć zwiększając wilgotność powietrza wokół rośliny, np. na jakiś czas umieścić roślinkę w reklamówce, od czasu do czasu należy wietrzyć, lub postawić doniczkę na wilgotnym keramzycie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl