Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Za mało, za dużo światła?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomasz Kuliński
E-mail: qla@infinit.com.pl
Data: sobota, 21 sierpnia 2010 23:32:23
Witam,

Jakie są objawy widoczne na liściach zbyt dużej ilości (natężenia) światła , a jakie zbyt małej?
Wiem, że jest to uzależnione od różnych parametrów (rodzaju, mocy świetlówki itp.) lecz jeśli ktoś mierzył proszę o info - jakie jest natężenie światła w odległości np. 5, 10, 15cm itd. od świetlówki.

Pozdrawiam
Tomek

Autor: milo 98
E-mail:  
Data: niedziela, 22 sierpnia 2010 20:13:15
zbyt małą ilością światła rosną chude i dość długie a za dużo światła słonecznego to wiadomo jeśli chodzić o sztuczne światło to nie wiem

Data: niedziela, 22 sierpnia 2010 23:23:18
"za dużo światła słonecznego to wiadomo"
Co wiadomo?
Pytam ponieważ nie wiem.
Oczywiście wykluczamy poparzenie przez słońce.

Pozdrawiam
Tomek

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 23 sierpnia 2010 11:39:38
Jedynym miernikiem nadmiernej ilości światła jest poparzenie liści. W opisach wymagań wielu storczyków występuje stwierdzenie, aby zapewniać maksymalnie dużo światła, byleby tylko nie poparzyć liści. Można też stosować się do optymalnych ilości światła podawanych w arkuszach uprawy.

W odległości 10 cm od standardowej świetlówki 36 W natężenie światła to ok. 25000 luksów, w odległości 20 cm ok. 10000 luksów.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: poniedziałek, 23 sierpnia 2010 11:59:49
Czy jeśli świetlówki są dwie to mamy 2x25000 luxów czyli 50000 luksów, czy zmienia się to w jakiś inny (matematyczny może) sposób?

Pozdrawiam
Tomek

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 23 sierpnia 2010 17:47:38
"Czy jeśli świetlówki są dwie to mamy 2x25000 luxów czyli 50000 luksów"

Tak, przy założeniu, że obie świetlówki są w odległości 10 cm od rośliny... A to w praktyce nie takie proste.

Autor: 41ryszard
E-mail: 41ryszard@gmail.com
Data: niedziela, 5 września 2010 10:44:31
Dzień Dobry.
Chciał bym skorzystać z Pana wiedzy i doświadczenia proszę o podpowiedź - kupiłem lampę HPS 150W do uprawy roślin i mam problem.Chcę doświetlać mój storczykowy ogródek o powierzchni około 1,5 m.kw.- 18 roślin w różnej fazie wzrostu od sadzonek do dorosłych/dostęp do światła naturalnego niezadawalający/.Na jakiej wysokości nad roślinami winienem zawiesić lampę bym nie uszkodził roślin.Boję się eksperymentować,szkody mogą być przykre.
Pozdrawiam Ryszard.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl