Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  kawałek dendrobium i liść falka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: andzia0801
E-mail: aneczka0801@op.pl
Data: poniedziałek, 30 sierpnia 2010 17:39:47
Witam,
piszę na tym forum po raz pierwszy, liczę na wyrozumiałość.
Przestudiowałam już sporo wątków i uzyskałam pewną wiedzę, ale chciałam się jeszcze upewnić, że dobrze robię, dlatego piszę swój wątek.
Do rzeczy:
mam "kawałek" dendrobium, jest to stara pseudobulwa kiedyś ucięta przez nieznającego się "ogrodnika" oraz środkowy/ostatni liść z falka, któremu zgniły korzenie.
Wzięłam słoik, wsypałam ok 2cm mokrego keramzytu, pomiędzy kulki keramzytu dałam kawałek waty zwykłej białej i na to położyłam te dwie sieroty. Szczelnie opakowałam w folię spożywczą (ta samoprzylepna) i postawiłam na akwarium (czyli tu gdzie ciepło).
Czy sugerujecie zrobienie czegoś jeszcze?
Czy może zrobiłam coś nie tak?
PS: najbardziej zależy mi na tym dendrobium, jest śliczne kiedy kwitnie, chciałabym za jakieś 3 lata mieć swoje kwitnące maleństwo wyhodowane od zera
Pozdrawiam
Liczę na wszelkie uwagi

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 30 sierpnia 2010 17:50:57

Witam,

Niepotrzebnie te wszystkie zachody, bo z tego nic nie będzie. Radzę od razu do kosza...
Pojedynczy liść Phalaenopsis nie wypuści korzeni, a kawałek pseudobulwy Dendrobium już jest nieżywy.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: poniedziałek, 30 sierpnia 2010 18:46:17
Andziu,
mam akurat świeżo odcięte keiki białego dendrobium typu nobile, jeśli chcesz chętnie Ci wyślę. Gdybyś była zainteresowana, podaj adres na maila

pozdrawiam serdecznie
Marzena

Autor: Agnieszka
E-mail: sz.aga22@gmail.com
Data: wtorek, 31 sierpnia 2010 06:13:34
A ja mogę podzielić się z Tobą ładnymi keikami dendrobium kingianum.
Pozdrawiam
A.

Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: środa, 1 września 2010 10:40:47
Witam. Mnie już parę razy udało się wyhodować nowe roślinki z kawałków dendrobium typu phalaenopsis, typu nobile, kingianum i sturdust firebird. Ja do plastikowego , przeźroczystego pudełka z przykrywką, w której robiłam kilka otworów, wkładałam wilgotne spagnum , do którego wkładałam kawałki pędów. W miarę wysychania spagnum spryskiwałam powierzchnię wodą i wietrzyłam. Oczywiście nie zawsze się to udaje, ale na szczęście wtedy kiedy otrzymałam od kogoś kawałek roślinki udało mi się i już rosną nowe roślinki w doniczkach. Aktualnie też hoduję nową roślinkę, ale jeszcze nie ma korzonków, więc siedzi jeszcze w pudełku w spagnum.
Dołączyłam zdjęcie maluchów wyhodowanych opisaną metodą. Oczywiście wykorzystane kawałki dendrobium były w dużo lepszym stanie niż pokazane tutaj.
Pozdrawiam. Wanda

Autor: andzia0801
E-mail: aneczka0801@op.pl
Data: środa, 1 września 2010 11:56:04
Witam,
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Część jednak nie dająca nadziei, ale
za to część krzepiąca
Ja traktuję to jak mały eksperyment, słoik nie zabiera dużo miejsca więc
sobie jeszcze postoi. Ja jestem bardzo uparta i nie lubię wyrzucać
roślin, dopóki choć ich część jest zdrowa. Ratuję do końca

Mam pytanie co do sphagnum, skąd je wziąć?

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: środa, 1 września 2010 11:57:09
Wando, po co więc ten mail? Zamierzasz dawać Andzi nadzieję, że i z tego gnijącego już kawałka wyhoduje roślinę?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 1 września 2010 12:11:40

Andzia, naprawdę z tego nic nie będzie. Psb Dendrobium jest zgniła/sucha, nie ma w niej ani odrobiny chlorofilu, więc nie ma szans na to, aby z jedynego, nieżywego już węzła, coś mogło wyrosnąć.
Podobnie, liść Phalaenopsis to nie liść fiołka, korzeni nie wypuści.

Wanda posadziła keiki, a wtedy to zupełnie inna bajka.

Szkoda Twojego zapału i rozczarowań. Wyrzuć to jak najszybciej, bo tylko możesz sprowokować powstanie pleśni, zagrzybienie, itp. itd.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 1 września 2010 12:30:48
Witam,
Pawle chciałam tylko podzielić się swoimi doświadczeniami i napisałam, że nie zawsze się to udaje i że moje kawałki dendrobium były zawsze w dużo lepszym stanie , przede wszystkim nie były zgniłe. Pokazane przeze mnie roślinki to nie są odłączone keiki od rośliny matecznej tylko wyhodowane z kawałków rośliny . Największa to d.stardust firebird /ma rok/, a pozostałe 2 mają kilka miesięcy.
Pozdrawiam. Wanda

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: środa, 1 września 2010 14:56:07
Wando,
chodzi mi o to, zeby trzymać się tematu wątku, nie robić bałaganu - dziewczyna pytaczy przedstawione na zdjęciu predsięwzięcie ma sens, pani Grażyna odpowiada, że nie. Nie ma sensu dopisywać : a ja to kiedyś, a mój znajomy to... (bez związku z wątkiem) bo się robi bałagan.

Autor: Anna
E-mail: dmna2@o2.pl
Data: środa, 1 września 2010 14:59:45
Popieram Pawła:
Liść phalenopsisa nie wypuści korzeni nigdy (nawet gdyby nie był nadpsuty), pseudobulwa wypuściłaby w odpowiednich warunkach, gdyby nie to, że niestety zaczyna już gnić. Po co tu pisać o uprawie zdrowych keiki?

Autor: Kamil.W
E-mail:  
Data: środa, 1 września 2010 16:15:42
Jedna ważna moim zdaniem rzecz. Wanda nie daje Annie nadziei,że ten jej suchy kawałek ożyje tylko pokazuje jak to powinna zrobić w przypadku żywej pseudobulwy.

Po drugie mail może być podawany po to by poza forum wymieniać informacje i niekoniecznie zaśmiecać je mało istotnymi informacjami.

ps: Pawłe wszystko ma sens o ile umie się odczytać to co ludzie piszą.

Data: środa, 1 września 2010 16:56:47
Przepraszam Państwa za bałagan jaki wprowadziłam, a Pana Jerzego proszę o usunięcie moich postów. Jednak pozostanę tylko przy studiowaniu forum i wyszukiwaniu informacji na własne potrzeby -
przede wszystkim działu Prezentacje, a szczególnie Prezentacje Pani Grażyny, którą bardzo cenię za ogromną wiedzę i chęć dzielenia się nią nie tylko na forum, ale i poza nim. Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie. Wanda

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl