Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Rhyncholaelia digbyana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail: marta.uscienska@gmail.com
Data: środa, 22 września 2010 09:44:37
Pytanie mam do uprawiających tę roślinę o wilgotność powietrza jakiej potrzebuje. W arkuszu uprawy pisze że wymagana jest 80% przez cały rok, zaś w książce ,,The New Encyclopedia of Orchids,, jest napisane że pochodzi z raczej suchych lasów. Jak jest ostatecznie ? Zamierzam ją kupić i uprawiać na parapecie. Twarde liście mogą wskazywać na to że wytrzyma takie warunki. Katleje u mnie dobrze rosną. Marta

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@stiasny.com.pl
Data: środa, 22 września 2010 16:42:55
Mam tę Rhyncholaelia od kilku lat. Uprawiam w drewnianym koszyku na parapecie okiennym. Rośnie bezproblemowo, wilgotność powietrza normalna, jak w mieszkaniu (no może troszkę podwyższona ze względu na ilość roślin), przyrosty z roku na rok większe, ale o kwitnieniu to chyba zapomniała. Najważniejsze to żeby zapewnić jej duuuuużo światła.

Pozdrawiam,
Piotr

Autor: Marta
E-mail: marta.uscienska@gmail.com
Data: środa, 22 września 2010 16:55:49
Duża pociecha. Mam b. suche mieszkanie, wietrzę stale ale w zimie wyższa wilgotność jest tylko w kuchni( od północnej strony). Rhyncholaelia d. będzie na jasnym, zachodnim oknie. Lubię trudne i pachnące storczyki. No to hajda na Berlin. Tylko stoiska oczywiście. Marta

Autor: KRASNAL
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: środa, 22 września 2010 16:58:20
Kiedy będziesz w Berlinie???

Pozdrawiam
Krasnal

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl