Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium Berry Oda
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Katie
E-mail:  
Data: sobota, 25 września 2010 13:52:17
Czy mogłabym uzyskać jakieś informacje na temat tego kwiatuszka? Udało mi się takowego, niekwitnącego upolować w Leroy Merlin za 5 zł w stanie, moim zdaniem, bardzo dobrym. Póki co pielęgnuję go jak dendrobium kingianum, bo wyczytałam, że jest to krzyżowka właśnie tego storczyka. Balkonuję go właśnie.
Będę wdzięczna za informacje na jego temat.
Pozdrawiam,
Katie

Autor: mania
E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 września 2010 10:56:41
ja też mam to dendrobium ale młode,jeszcze nie kwitło (6 kilkumiesięcznych keik).traktuję je jak den.kingianum właśnie bo też nie znalazłam żadnych informacji.A wyglądem najbardzej je przypomina.przez kilka miesięcy stało na południowym oknie (cieniowne)ale teraz gdy postawiłam w kuchni na oknie wschodnim i włożyłam wraz z osłonką do doniczki jakby ruszyło z kopyta.Rośnie jak szalone.obecnie nie namaczam tylko przelewam raz na tydzień 1/2 szklanki wody z nawozem

E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 września 2010 11:01:00
od jednego z forumowiczów dowiedziałam się że jest to hybryda oznaczona o warunkach uprawy umiarkowanych tu mozna je zobaczyćhttp://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=28850&pg=2

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 września 2010 11:19:15
Ta hybryda pisownia powinna byc taka Dendrobium Berry 'Oda' to chlodnolubna krzyzowka.

Ostanio jest masowo produkowana w Holandii. Niektore klony pieknie pachna niektore sa bardzo mizerne...

Zima wymaga czesciowego okresu spoczynku ze spadkiem tempo do 13-15 stopni i zmniejszonym podlewaniem oraz jak najwieksza iloscia slonca, bez tego raczej nie zakwitnie lub slabo. Latem idealnie temperatura nie powinna byc wyzsza niz 24 stopnie, ale ze to hybryda zapewne przyzyje nieco wyzsza.

pozdrawiam

E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 września 2010 11:19:42
moje też jeszcze nie kwitło. Stoi przez całe wakacje na balkonie, chyba mu tam dobrze, nie wygląda jakby narzekał no i przybyło go a teraz akurat są idealne temperatury do wychłodzenia go, więc stopniowo ograniczyłam podlewanie. Narazie go nie nawożę i przesuszam, aż do wypuszczenia pędów. Pojawiły mi się po bokach między listkami takie małe wypukłości, więc wnioskuję, że roślinka zabierze się do kwitnienia to będzie nasze pierwsze wspólne kwitnienie
od bardziej doświadczonych chciałabym tylko sie dowiedzieć czy dobrze robię traktując je jak d. kingianum? Bo może jest to bardziej ciepłolubna roślinka?
i co znaczy, że jest to hybryda oznaczona?

E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 września 2010 11:22:24
Dziękuję panie Piotrze, za odpowiedź rozwiał pan wszelkie moje wątpliwości!
Pozdrawiam!

E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 września 2010 11:24:27

"Dendrobium Berry to hybryda Dendrobium kingianum z Dendrobium Mini Pearl. Ma zwarty pokrój i wiele kwiatów na pędzie kwiatostanowym. Fenotypowo znacznie różni się od gatunku, z którego się wywodzi (gatunkowe kingianum ma zwykle od 3 do 7 kwiatów na pędzie, pseudobulwę wieńczy jedynie kilka liści, itd.). Jednak jedno pozostało niezmienione - zimą wymaga bezwzględnie chłodu i przesuszenia. W przeciwnym wypadku wytworzy tony keiki, ale ani jednego kwiatuszka. Kiedy "moje D. kingianum pierwszy raz wytworzyło keiki, też się cieszyłem, jednak następnym razem uśmiech spełzł z mojej twarzy. Postawiłem wszystko na jedną kartę: albo zakwitnie, albo się go pozbędę. Od października zacząłem je bardzo oszczędnie podlewać (raz na 2-3 tygodnie, nie przelewałem podłoża, a jedynie wstawiałem roślinę do miski z wodą), przestałem nawozić, zraszać; wylądowało na ganku, gdzie obecnie temperatura spada nawet do 5 st. C (zwykle okolice 10). Zanim przyjąłem taką strategię, usunąłem i posadziłem oddzielnie wszystkie keiki. Już w listopadzie coś zaczęło się "kluć". Teraz dwa pędy są niemal całkiem rozwinięte, na rozwinięcie czeka kolejnych 10."
to cytat z jednego forum niestety nie mogę podać adresu bo komputer traktuje to jako spam.powodzenia
dodam jeszcze że moja mama częstym podlewaniem w zimie i brakiem przechłodzenia doprowadziła do wysypu keik zamiast kwiatów i dzieki temu i ja posiadam to dendrobium.

E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 września 2010 11:28:13
może w przyszłym roku zostawię go w ciepełku i rozmnożę

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl