Autor: |
Agnieszka z Wrocławia |
E-mail: |
agaitosiek@poczta.onet.pl |
Data: |
środa, 9 marca 2005 15:15:06 |
Witam wszystkich
Postanowiłam pochwalić się moim orchidarium, które założyłam po lekturze wszystkich wskazówek, porad itp na storczykowych stronach.
Pierwszego storczyka kupiłam niecały rok temu i moja kolekcja nie jest jakoś bardzo imponująca, choc tylko kilka storczyków zmiesciło sie do nowego mieszkanka, (niestety reszta nadal na parapecie).Choć uwielbiam storczyki nie chciałam dać się zwariować, wychodząc z założenia że to one są dla mnie, a nie na odwrót.Założenie było takie by zbudować coś na wzór małej dzungli, czyli żadnych półek tylko drewno i korek.Ponieważ same rośliny nam nie wystarczały postanowiliśmy ( ja i mój mąż)założyć mały staw dla zwierząt, ale jakich!!
Gdy przeglądaliśmy zagraniczne strony nt orchidariów trafiliśmy na malutkie zielone żabki z niebieskimi brzuszkami i czerwonymi oczkami - Chwytnice kolorowe albo jak kto woli Agalychnis Callidryas.Wiedzieliśmy już że musimy je mieć.I mamy na razie małego samczyka ale jaka z tego przyjemność. Nasze orchidarium żyje, kwiaty kwitną żaba skacze po liściach a my siedzimy całymi godzinami przed orchidarium i podziwiamy nasz mały egzotyczny świat jaki udało nam się stworzyć.
Jest w nim wszystko : piękne egzotyczne rośliny, woda, mały wodospad no i żabka
A najważniejsze że wszyscy mieszkańcy orchidarium czują sie dobrze nie mówiąc już o samopoczuciu moim i męża.
Oczywiście orchidarium wymaga jescze kilku zabiegów kosmetycznych ( osłona doniczek i sprzetu ) musimy jescze wypełnić puste ścianki kwiatami a byle czego tam nie włożymy ( na nasze wymarzone gatunki czekamy). Ale i tak jest już ładnie.
Mam nadzieję że Państwu tez się podoba
Pozdrawiam Agnieszka Wiśniewska

|
|
|