Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Moje orchidarium,chcę się pochwalić
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka z Wrocławia
E-mail: agaitosiek@poczta.onet.pl
Data: środa, 9 marca 2005 15:15:06
Witam wszystkich
Postanowiłam pochwalić się moim orchidarium, które założyłam po lekturze wszystkich wskazówek, porad itp na storczykowych stronach.
Pierwszego storczyka kupiłam niecały rok temu i moja kolekcja nie jest jakoś bardzo imponująca, choc tylko kilka storczyków zmiesciło sie do nowego mieszkanka, (niestety reszta nadal na parapecie).Choć uwielbiam storczyki nie chciałam dać się zwariować, wychodząc z założenia że to one są dla mnie, a nie na odwrót.Założenie było takie by zbudować coś na wzór małej dzungli, czyli żadnych półek tylko drewno i korek.Ponieważ same rośliny nam nie wystarczały postanowiliśmy ( ja i mój mąż)założyć mały staw dla zwierząt, ale jakich!!
Gdy przeglądaliśmy zagraniczne strony nt orchidariów trafiliśmy na malutkie zielone żabki z niebieskimi brzuszkami i czerwonymi oczkami - Chwytnice kolorowe albo jak kto woli Agalychnis Callidryas.Wiedzieliśmy już że musimy je mieć.I mamy na razie małego samczyka ale jaka z tego przyjemność. Nasze orchidarium żyje, kwiaty kwitną żaba skacze po liściach a my siedzimy całymi godzinami przed orchidarium i podziwiamy nasz mały egzotyczny świat jaki udało nam się stworzyć.
Jest w nim wszystko : piękne egzotyczne rośliny, woda, mały wodospad no i żabka
A najważniejsze że wszyscy mieszkańcy orchidarium czują sie dobrze nie mówiąc już o samopoczuciu moim i męża.
Oczywiście orchidarium wymaga jescze kilku zabiegów kosmetycznych ( osłona doniczek i sprzetu ) musimy jescze wypełnić puste ścianki kwiatami a byle czego tam nie włożymy ( na nasze wymarzone gatunki czekamy). Ale i tak jest już ładnie.
Mam nadzieję że Państwu tez się podoba
Pozdrawiam Agnieszka Wiśniewska

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: środa, 9 marca 2005 16:01:12
...ślicznie
naprawde robi wrazenie
szkoda ze nie widac zabki

powodzenia i wielu nowych pomyslow
Agnieszka

Autor: Daria
E-mail:  
Data: środa, 9 marca 2005 18:51:06
Całość robi piorunujące wrażenie....
A jeżeli wszystko rośnie i jest zdrowe to naprawdę ma Pani się czym chwalić.
Aż się prosi żeby była na zdjęciu żabka...

Serdecznie pozdrawiam. Daria

Data: środa, 9 marca 2005 19:08:11
Nie widać żaby jak i innych detali
Ponoć mam jej nie stresować, sama nie chciała pozowac do zdjęc ( na razie ) a za nogę spod liści nie chciałam jej wyciągać. Próbowałam zrobić jeszcze raz zdjęcie ale wtedy przy pomniejszeniu potrzebnym do załadowania wiadomości nadal jej nie widac.Zresztą temat przewodni to orchidarium a ciekawskich kieruję na strone ze wspaniałymi fotkami tych żab.Zobaczcie i będziecie chcieli je mieć - gwarantuję http://www.terrarystyka.boo.pl/articles.php?id=6
Pozdrowienia Agnieszka

Autor: Kasia z Łodzi
E-mail:  
Data: środa, 9 marca 2005 19:54:44

Ja też przymierzam się do założenia orchidarium (jak narazie mam prowizoryczne orchidarium w starym akwarium) I zastanawiam się jakie wymiary ma twoja cudowna dżungla i jak rozwiązałaś sprawę ogrzewania?

Mam nadzieję, że wszystko będzie pięknie rosło u ciebie a żabka doczeka się towarzystwa

Pozdrowienia Kasia

Autor: Kasia
E-mail: kasia.anielik@wp.pl
Data: czwartek, 10 marca 2005 22:19:51
Witam - Pani orchidarium jest bardzo, bardzo ladne, podobnie jak zabka Gdzie Pani zamowila takie orchidarium? Czy moglaby Pani podac wskazowki techniczne? Bylyby one dla mnie bardzo cenne

Pozdrowienia,
Kasia

Data: niedziela, 5 sierpnia 2007 15:32:02
Witam, jesli ktoś byłby zainteresowany kupnem tego orchidarium to prosze o kontakt. Z powodu wyjazdu za granice wyprzedaję wszystko z domu - Allegro konto tosiu1
Pozdrawiam Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl