Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  reanimacja Cattley;i
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sylwia
E-mail: scent@o2.pl
Data: środa, 16 lutego 2011 19:50:53
Witam dzisiaj podczas dokładnego przyglądania się moim Cattley'om zauważyłam że psb są zasuszone.. a po wyjęciu z doniczki okazało się że system korzenny wogóle nie istnieje . w jaki sposób powinnam je reanimować?? na dzień dzisiejszy wszystkie zgniłe korzenie są usunięte a całość obsypałam cynamonem i po zaschnięciu wsadziłam do nowego podłoża, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam

Sylwia

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 17 lutego 2011 17:52:25
Witam!
Generalnie dobrze pani zrobiła .Lepiej byłoby zamiast podłoża z kory (pewnie takie Pani dała ) umieścić roślinę w lekko wilgotnym sphagnum ( mech torfowiec). Jedyne co pozostało to pilnować aby sphagnum było lekko wilgotne, ale nie podlewać . Może wiosną wypuści korzenie, a wtedy powróci Pani do normalnej uprawy. Dobrym sposobem jest umieszczenie takiej reanimowanej rośliny wraz z doniczką w dużej torbie foliowej aby utrzymywała się stale wysoka wilgotność.
pozdrowienia - Tomek

Autor: Marta
E-mail:  
Data: czwartek, 17 lutego 2011 18:03:37
Czy nie zasilić jej dolistnie z raz na 3 tygodnie słabiutkim roztworem ? Kupiłam takiego zdechlaczka ale kiedyś w sklepie pięęęknie pachniał . Marta

Autor: Sylwia
E-mail: scent@o2.pl
Data: czwartek, 17 lutego 2011 22:54:37
boję się uprawy w mchu.. już przerabiałam ten wątek z Phalaenopsis'em efeky był taki że wylądował w koszu... na początku za mocno podlałam czego efektem była pleśń a później chyba było już za późno na ratowanie rośliny..
mam nadzieje że cattleyki odbiją stoją blisko kaloryfera na podstawkach z keramzytem zalanym wodą...
a podłoże to łupiny orzechów kokosowych, kora, węgiel drzewny i drenaż
Pozdrawiam Sylwia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl