Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  sprostowanie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ela
E-mail: Elusia3310@interia .pl
Data: wtorek, 22 lutego 2011 22:51:53
Witam ponownie mam problem!!!Przesadzilam storczyka do większej doniczki podłoże zastosowałam specjalne dla orchideii różnica jest tylko taka że w powiedzmy orginalnym podłożu nie bylo kuleczek sytyropianowych a w nowym są! Problem mam taki że wczoraj zauważyłam male podłużne białe robaczki (ok 2 milimetry)są one tylko w podłożu na liściach i łodygach ich niema!!!! Co zrobić by uratowac storczyka ma już pąki i niedługo zakwitnie ! Na zdjeciu jest przed przesadzeniem tak kwitł w zeszłym roku

Autor: Marta
E-mail:  
Data: środa, 23 lutego 2011 10:09:47
To są larwy ziemiórek. Raz podlać roztworem Nomoltu wszystkie doniczki. Kupić żółte tablice lepne i postawić na podłożu opierając delikatnie o roślinę. W każdym razie mają być nad podłożem. Marta

Autor: Magdal Marszałek
E-mail: magda-latka@wp.pl
Data: piątek, 25 lutego 2011 09:44:25
Elu, powiedz mi jeśli możesz jak uprawiasz to cudo? Ja mam podobnego, tylko z białymi kwiatami, kupiony na Allegro - wiem że może śmiesznie pytać o takie oczywiste sprawy, bo one właściwie nie potrzebują żadnych szczególnych warunków. Ja jednak już drugi rok nie oglądałam kwiatów. Psb są piękne, dorodne, po prostu okaz zdrowia - niestety kwiatów brak. W tym roku ledwie dwa kwiatuszki widziałam Stoi na zachodnim oknie, a od maja do końca września na balkonie od południa.
Pozdrawiam.

Autor: x
E-mail:  
Data: piątek, 25 lutego 2011 20:25:36
Magdal, storczyk musi przejść okres spoczynku. Zimą trzeba go ustawić w chłodnym (10-12 st.C), jasnym miejscu, ograniczyć podlewanie do minimum (tak, żeby pseudobulwy zbytnio się nie marszczyły-wystarczy lekkie podlewanie co 2-3 tygodnie) i nie nawozić. Inaczej kwitnienie będzie skąpe, mimo że to mało wymagająca hybryda. Pozdrawiam

Autor: Magda
E-mail: magda-latka@wp.pl
Data: piątek, 25 lutego 2011 21:41:46
No proszę - takie oczywiste, a trudno na to wpaść po prostu wydawało mi się, że skoro mam hybrydę, to nie potrzebuje spoczynku. Dzięki.

Autor: Ela
E-mail: Elusia3310@interia .pl
Data: piątek, 25 lutego 2011 22:16:08
ja też miałam ten problem jak go kupiłam to pięknie kwitł na pomaranczowo a następne kwiaty pojawily sie dopiero po dwuch latach

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl