Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  klej-a storczyki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Magda
E-mail:  
Data: środa, 2 marca 2011 14:10:30
witam, zakupiłam doniczkę glinianą do montażu roślin(kształt walca), na której zamierzam zamontować kilka z nich. Doniczka zawiśnie na karniszu i w obawie przed zamoczeniem podłogi przez zbyt mocno przesiakajaca wodę poradzono mi by obłożyc ja filcem. Osobiście słowo obłożyć zamieniłam na obkleić i stąd moje pytanie:
-jakiego kleju użyć do montazu filcu na doniczce? mam na myśli klej,który w 100% bedzie bezpieczny dla storczyków
pozdrawiam Magda

Autor: Barbara
E-mail: basia.h12@wp.pl
Data: środa, 2 marca 2011 14:28:58
Ja osobiscie odradzałabym filc.Swoją doniczkę mam obłożoną mchem torfowcem.Mozna zawinać żyłką lub obwiazać delikatnym sznurkiem.

E-mail:  
Data: środa, 2 marca 2011 15:03:10
problem w tym,że mech tofowiec nie utrzyma wody...
a poradę uzyskałam w OG

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 2 marca 2011 15:21:13
a moze zwykla tacka na podloge?

pozdrawiam

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: środa, 2 marca 2011 17:08:20
Taki urok tych doniczek, że muszą dostatecznie przesiąkać aby posadzona na nich roślina była dostatecznie nawodniona. Nie spotkałam się jak do tej pory z obkładaniem takich doniczek filcem... tylko właśnie mchem. Jeśli nie można podstawić na podłodze pod taką wiszącą doniczką podstawka to np. zamiast tego filcu podkleić klejem silikonowym od spodu podstawek, na który będzie spływała woda i dzięki temu nie nakapie na podłogę? Chociaż to też wydaje mi się dziwne, bo wtedy woda nie będzie dostatecznie szybko parowała a doniczka z rośliną będą za bardzo "utaplane" w wodzie...sama nie wiem. Jak roślina dostatecznie obrośnie doniczkę to z doświadczenia wiem, że woda nie kapie bo jest wypijana przez korzonki.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: środa, 2 marca 2011 19:26:00
Korzenie nie będą oddychały, a w czasie przesadzania prawie wszystkie ulegną zniszczeniu bo do glinianej doniczki silnie przylgną. Na dodatek ten silikon... Nie robiłabym tego. Marta

Data: środa, 2 marca 2011 20:27:31
Nie bardzo rozumiem co ma Pani Marta na myśli pisząc, że korzenie nie będą oddychały? Chyba przez ten filc rozumiem nie będą mogły oddychać?
Co do przylgnięcia korzeni do glinianej doniczki to Magda ma zapewne na myśli specjalistyczną doniczkę do sadzenia storczyków dostępną np. w orchidsklepiku. Na tych doniczkach owija się żyłką najpierw warstwę sphagnum i na tym sadzi roślinę a do środka jest wlewana woda, która przesiąka stopniowo przez ścianki na zewnątrz i dzięki temu utrzymywana jest prawidłowa wilgotność. Podczas przyrastania roślina tworzy na tym podkładzie swoisty dywanik z korzonków i owija się wokół doniczki a po odcięciu żyłki zazwyczaj daje się ściągnąć razem z mchem. Przede wszystkim nie każdy rodzaj storczyka nadaje się do sadzenia na tego typu doniczce. Oczywiście jakieś straty w korzeniach mogą być w zależności od odmiany i wielkości rośliny.
Co do silikonu - mam go sporą ilość w swoim orchidarium od kilku lat - ponieważ posłużył do przymocowania na tylnej szklanej ścianie podkładów z korka i jakoś nic złego się nie dzieje storczykom z jego powodu.

Data: środa, 2 marca 2011 20:32:33

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=19028

E-mail:  
Data: środa, 2 marca 2011 20:52:22
Małgosiu, Twój link mnie natchnął-gdyby eksperyment z wersją wisząca doniczki nie wypalił, to zrobię wariant stojący pomysłowość ludzi czasem mnie zdumiewa-oczywiście pozytywnie
Masz może jakiś pomysł na ten przyklejany podstawek? żeby spełniał swoje funkcje, ale był niewidoczny???

Data: środa, 2 marca 2011 21:57:39
Pani Magdo ja bym dała po prostu podstawek w kolorze doniczki. Jeśli miałaby być to formo stojąca to wystarczy postawić taką doniczkę na tym podstawku i będzie wyglądało jak jedna całość.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl