Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Sphagnum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: wtorek, 15 marca 2011 16:11:18
Witam.
Potrzebuję od zaraz sphagnum i .... nigdzie go nie ma.
Czy sprasowane sphagnum zastąpi wysuszone?
W Heldrosie mają ,ale mi się nie podoba.Wygląda jak polskie,podobnie w Gadach.
W Orchid Sklepiku nie ma.
Może ktoś się orientuje,gdzie mogę kupić sphagnum?

Autor: ToNieMójNick
E-mail:  
Data: wtorek, 15 marca 2011 16:26:14
Sprasowane to to samo (moim zdaniem) co wysuszone, tylko zajmuje mniej miejsca. Zresztą nigdy nie kupowałem niesprasowanego. W każdym razie pozdrawiam i przepraszam, że się wtrącam, bo w sumie nie wsniosłem niczego do dyskusji.

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 15 marca 2011 17:16:57
Coś ostatnio deficyt - jak chciałam kupić jesienią na łódzkiej wystawie to też mieli jakieś końcówki, a u Manuela nie było już wtedy nic. Proszę jeszcze zobaczyć w Orchidgarden czy nie mają.
Co do sprasowanego to ja też nie spotkałam się jak do tej pory z innym niż sprasowane.

Autor: Kamil.W
E-mail:  
Data: wtorek, 15 marca 2011 22:01:38
Wygląda na to,że i Orchidgarden nie posiada na stanie Sphagnum-może wyda się wam to dziwne-ale to plus dla środowiska-mała dygresja o o bioróżnorodności

Data: środa, 16 marca 2011 21:27:46
Dziękuję wszystkim,a może jest coś zastępczego? Mnie raczej nic się nie nasuwa na myśl.

Autor: grzesiek
E-mail:  
Data: czwartek, 17 marca 2011 14:04:07
Co do mchu to radze nie wybrzydzać i brać co jest bo szykują się długofalowe braki dostaw - tak słyszałem.

Autor: Agata
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: piątek, 18 marca 2011 06:11:52
Pozwolicie, ze podepne sie pod temat.Mam pytanie.Czy ktos z Was mial doswiadczenie z zywym spagnum? Wlasnie zastanawiam sie nad jego kupieniem.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 18 marca 2011 07:53:33

Witam,

używałam, można je długo utrzymać przy życiu, np. w jakimś pudle, na mokro. Jedynym niebezpieczeństwem są żyjątka , ślimaczki, pajączki itp. Od ponad roku w niewielkim pudełeczku mam je żywe, rosnące i w takim ukorzeniam listki Restrepia.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 18 marca 2011 10:14:45
A ja zrobiłam bagienko, na którym posadziłam rośliny owadożerne rosnące w Polsce.Ggyby wysadzć sphagnum,może być polskie, to urośnie.
Mam Cephallotusa,któremu położyłam sphagnum na torfowe podłoże dla podwyższenia wilgotności,bo ja uprawiam też owadożerne i muszę przyznać,że są bardzo pomocne przy wyłapywaniu ziemiórek itp.
Wracając do tematu.To sphagnum ożyło i wydaje mi się,że zaczyna rosnąć.
Gdyby tak posadzić w doniczce na torfie z piaskiem,może z dodatkiem ziemi sphagnum,to może by urosło?
To tylko taki mój pomysł,bo w końcu mogą je przestać dostarczać,a moje Masdevalie właśnie w sphagnum najlepiej rosną.Trzeba zrobić eksperyment.
Pozdrawiam.

Autor: Agata
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: piątek, 18 marca 2011 12:32:45
Zastanawiam sie wlasnie nad zakupem zywego spagnum na podkladki do orchidarium, tylko zastanawialam sie wlasnie nad zwierzatkami, ktore moge z nim tam wprowadzic.Chyba wiec pozostane przy suszonym.Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Agata

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl