Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy Masdevallia Tala Sca jest hybrydą?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2011 14:09:36
Masdevallia Tala Sca trafiła do mnie może 3 lata temu.Mówione było,że to gat.botaniczny,tymczasem chcąc się dowiedzieć o niej więcej nie znalazłam jej nazwy w spisie tego rodzaju gatunków.
Czy to hybryda?
Praktycznie nie wiem,skąd pochodzi,czy jej pełna nazwa Masdevallia Amazone Tala Sca wskazuje na pochodzenie z Amazonii?
Obojętnie czy to hybryda,czy gat. botaniczny,to przewspaniała roślina i z ciekawości chciałabym dowiedzieć się o niej więcej,a nie ma wcale konkretnych wiadomości na jej temat.
Przeszukałam chyba cały internet.Tylko śladowe wiadomości i 0 konkretów.
Może Ktoś wie więcej na temat tego storczyka?

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2011 17:59:05
W handlu wystepuje jako Masdevallia Amazone, z roznymi przydomkami wiec jest ich calkiem sporo w roznych wersjach. Napewno to hybryda nie gatunek. W jednym z holenderskich sklepow napisano 5-20C. Masd. Amazone nie jest zarejstrowana ani w RHS ani sladu po niej na Pleurothallidach, to napewno wytwor laboratorium i byc moze nie znani sa rodzice wogole.

Pozdrawiam

Data: poniedziałek, 13 czerwca 2011 21:26:38
Dziękuję Panu za odpowiedź.Szkoda,że nie można jej zidentyfikować,a z tymi stopniami to się nie zgadzam.Ona świetnie znosi upały,w zimie raczej temp. umiarkowana,a i tak rośnie na zabój.Z krótką przerwą w zimie styczeń luty.I kwitnie,oj kwitnie.Większa ma 8,rywalizuje z M aquarius,mniejsza 12 kwiatów.I ciągle kwitną od Wielkanocy,a kwiatów coraz więcej.
A dostałam kilka maleńkich listków.Teraz te listki są o wiele większe.
Ale ciekawe,dlaczego sądzono,że to gatunek botaniczny?
Pozdrawiam.

Autor: Marek Siwik
E-mail:  
Data: czwartek, 17 stycznia 2013 17:13:45
Znalazłem. Schwerter sprzedawał tę masdevalię pod nazwą Tala Sca ale to nie był jego wytwór. Siewki zakupione zostały w firmie Hassinger. Od Hassingera właśnie otrzymałem informację, że jest to hybryda Ted Khoe - zarejestrowana w 1991 krzyżówka urosalpinx (obecnie constricta)x welischiana. Czyli chętnie kwitnąca średniotemperaturowa x piękny zimnolub.
Zmieniam właśnie etykietkę

Data: czwartek, 17 stycznia 2013 20:05:10
Marku,czy dobrze zrozumiałam,że Ted Khoe to dawna Tala Sca? Bo wiesz,one wydają mi się identyczne.
Ale podałeś cenną wiadomość.Buziaczek Ci się należy i piękne podziękowanie.

E-mail:  
Data: czwartek, 17 stycznia 2013 21:19:18
tak. Z jakichś powodów hybrydzie Ted Khoe niemcy dali nazwę handlową Tala Sca.

Data: piątek, 18 stycznia 2013 16:17:02
A czy Ty Marku dobrze napisałeś nazwę "welischiana",bo nie mogę znaleźć takiej masdevallii.

E-mail:  
Data: piątek, 18 stycznia 2013 19:24:19
Przepraszam powinno być welischii

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl