Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nie kwitnie... dlaczego?..
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: nati
E-mail: natikrol@wp.pl
Data: piątek, 5 sierpnia 2011 15:40:22
Witam,

Mój storczyk nie kwitinie :/ Stosuje się do zaleceń przy jego uprawie ( podlewam co 1-2 tyg wodą z nawozem gdy całkiem przeschnie,podczas podlewania trzymam chwile w wodzie, stoi przy oknie wschodnim). Liście ma bardzo ładne, zdrowe i rosną nowe a pąków kwiatowych, jak były rok temu, tak nie ma do tej pory.. :/ Cóż może być przyczyną??

Autor: Urwanie Myśli Bezbronnych
E-mail:  
Data: piątek, 5 sierpnia 2011 16:16:56
phalenopsis hybryda kwtinie na oko co 9 miesiecy, ale to zalezy od stroyczka, czasami trzeba trohe dluzej poczekac , (oczywiscie jezeli wszystko jest ok)

Autor: EwelinaA
E-mail:  
Data: sobota, 6 sierpnia 2011 21:22:03
Czasami trzeba mu impulsu do kwitnięcia. Moje storczyki ładnie kwitnął kiedy przez kilka dni mają większą różnicę temperatur ( w tym celu na kilka chłodniejszych nocy wędrują na balkon).

Autor: Marta
E-mail:  
Data: sobota, 6 sierpnia 2011 21:26:55
Uchylić proszę okno. Dobowe wahania temperatur mogą zainicjować kwitnienie. Marta

Autor: nati
E-mail: natikrol@wp.pl
Data: niedziela, 7 sierpnia 2011 19:36:11
Hmm chyba wiem co jest nie tak.. Zaczełam przyglądać się bardziej korzeniom. W środku doniczki są zielone ale gdzieniegdzie białe jakby z pleśnią, a korzenie które wystają z doniczki sa przesuszone, łatwo się łamią i są puste w środku. Będę pewnie musiała wyciągnąć storczyka i poobcinać korzenie.. ( przynajmniej niektóre) :/

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl