Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Wahania temperatur- balkon
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: luczek95
E-mail: lukoc95@gmail.com
Data: niedziela, 4 września 2011 17:53:42
Witam
A więc od niedawna posiadam balkon od południowej strony. Chciałbym przez jakiś czas wystawiać moje falki na zewnątrz na noc by zaserwować im różnicę temperatur między dniem a nocą, by "zmusić" je do kwitnienia. I tutaj pytanie jaka jest najniższa, tolerowana temperatura dla zwykłego falka?
Czy mogę je jeszcze obecnie pozostawić na noc na balkonie?
PS większość z nich obecnie puszcza nowe liście, jednak kwitnąć nie zamierza...
pozdrawiam

Autor: renata W
E-mail:  
Data: niedziela, 4 września 2011 19:15:36
Mam w swojej kolekcji różne storczyki, ale Phalaenopsis zawsze pozostaje w mieszkaniu. Nie wystawiam ich na zewnątrz, bo wg mojej wiedzy ten rodzaj storczyków tego nie lubi. Phalaenopsis są ciepłolubne, mogą żle zareagować na niższe temperatury , które o tej porze roku wystepują w nocy, poza tym mogłyby nie przeżyć zalania przez deszcz. Informacje o konieczności przechłodzenia w celu indukcji kwitnienia są wg mnie przesadzone. Moje Phalaenopsis juz od kilku lat pozostają w temperaturze pokojowej i kwitną bez problemu .
Pozdrawiam - Renata

Autor: EwelinaA
E-mail:  
Data: niedziela, 4 września 2011 20:15:23
Moje Phalaenopsisy nocują na balkonie i nic im się nie dzieje. Wędrują na balkon co noc no chyba że zapowiadają w nocy temperaturę poniżej 5 stopni albo deszcz. Mam balkon od południowej strony dlatego osłaniam je przed słońcem. Na balkonie spędzają ok 7 nocy (rano wracają do domu), potem jak pozwala na to pogoda czasami spędzają jeszcze kilka nocy. Kwitnął bardzo pięknie i długo.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl