Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co dolega mojemu pupilowi?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgosia
E-mail: malgorzata.kadyszewska@poczta.onet.pl
Data: sobota, 4 czerwca 2005 19:59:26
Zawsze marzyłam o zafundowaniu sobie storczyka.
W listopadzie otrzymałam w prezencie phalaenpsis (taka miał karteczkę) kwitnącego na kolor liliowy.
Miał dwa pędy przecudnie kwitnące a teraz z jednego z nich wyrósł jeszcze jeden boczny z mnóstwem kwiatów.
Kwitnie przecudnie, ale bardzo mnie martwi stan jego liści.
Na brzegu zrobił się po prostu jak papier suchy a teraz widzę iż z drugim dzieje się to samo. Dodatkowo na jednym z liści wystąpiło wyraźne zgrubienie w części środkowej ale również brzegi tych liści nie są gładkie. Dwa liście od spodu są pokryte jakby słodką rosą, ale nie dostrzegłam jakiś żyjątek
Storczyk stoi na parapecie zachodnim, podlewam go raz w tygodniu woda odstałą z dodatkiem nawozu do storczyków orchidei firmy adrecol.
Byłabym bardzo wdzięczna za rady, co mogłabym zrobić aby mój pupil poprawił sobie stan zdrowia.
Pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Kuba
E-mail: jakusrv7@op.pl
Data: niedziela, 5 czerwca 2005 09:49:38
Małgosiu o lepkiej rosie juz było nie raz, chodzi o nic innego jak zbyt małą wilgotność powietrza. Podejrzewam, że to samo tyczy się obsychania krawędzi liści. Musisz falka postawić na podstawku , może być nawet duży talerz, z wodą do którego możesz również nasypać kermazytu, lub jakiegoś kruszywa które chłonie wodę. I uzupełniać od razu gdy zacznie parować, tak by utrzymywać stały poziom wilgotności powietrza.

Pozdrawiam.

Autor: Margolka
E-mail: malgorzata.kadyszewska@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 5 czerwca 2005 10:09:26
Drogi Kubo.
Może i o rosie było już nie raz, ale ja orchidarium odkryłam dopiero wczoraj. Więc musisz mi wybaczyć owe pytania.
Mój pupil stoi na podwyższeniu w pojemniku z wodą.
A co ze zgrubieniem w części środkowej liścia.
Pozdrawiam.
Margolka

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: niedziela, 5 czerwca 2005 11:04:36
Pani Małgorzato,
oprócz orchidarium.pl jest jeszcze strona www.storczyki.org.pl. Znajdzie Pani tutaj sporo informacji na ten temat. Proszę się z nimi zapoznać, bo to pożyteczne i dla Pani, i dla storczyków, które chce Pani uprawiać.
Poza tym podlewanie i nawożenie phalaenopsis raz w tygodniu to zabiegi dla odważnych. Ten storczyk tego nie zniesie.
Powodzenia.

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: poniedziałek, 6 czerwca 2005 10:37:44
Witam,
To, co widać na Pani falenopsisach to korkowacenie, czyli odkładanie substancji korkowej (suberyny) na wewnętrznej powierzchni ścianki komórkowej. Na zielonej skórce powstają suche plamy o szorstkiej powierzchni. Zjawisko to jest wynikiem błędów w uprawie takich jak: wysoka wilgotność przy słabym pobieraniu wilgoci z podłoża, nagłe zmiany temperatury, nadmiar składników pokarmowych. Radziłabym dokładnie poczytać na obu stronach storczykowych, jak należy uprawiać falenopsisy (uprzedzam, że materiału jest mnóstwo ) i skorygować to, co było nie tak.
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

E-mail:  
Data: wtorek, 7 czerwca 2005 22:38:33
Serdeczne dzięki za informacje. Wygląda na to iż zbyt ambitnie podeszłam do odżywiania mojego pupila. Mam nadzieję iż po wprowadzeniu diety jego stan ulegnie poprawie, bo nie ukrywam iż zapałałam wielką miłością do storczyków i los mojego pupila leży mi na sercu.
Pozdrawiam i dziękuje za wiadaomości.
Margolka.

E-mail:  
Data: wtorek, 7 czerwca 2005 22:42:25
Pani Aniu.
Czy mam rozumieć iż podlewanie raz w tygodniu to dla mojego pupila za często?
Margolka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: wtorek, 7 czerwca 2005 22:48:38
Witam,

Nie ma reguły........to zależy od warunków, w jakich storczyk jest uprawiany, to może być raz na 3 dni, raz na tydzień, raz na 2 tygodnie . Podlewa się wtedy, gdy podłoże wyschnie do dna
I zależy także od tego jak przewiewne jest podłoże, a powinno być przewiewne, bo jeśli jest zbyt zbite lub rozkładające się, to może za długo trzymać wilgoć.........

Życzę sukcesów i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: środa, 8 czerwca 2005 14:08:19
Pani Małgorzato,
przypuszczam, że skoro podlewała Pani storczyk regularnie co tydzień, to nie zdążył przeschnąc. Phalaenopsisy lubią przesychanie podłoża między podlewaniami.A nasze lato nie sprzyja szybkiemu wysychaniu. Dlatego radzę sprawdzic stan podłoża i korzeni. Jeżeli jest mokro, to przestac podlewac, aż podłoże przeschnie.
Natomiast w okresie suszy /chodzi mi o brak wilgoci w powietrzu, wysokie długotrwałe temeratury plus bardzo przepuszczalne podłoże/, podlewanie może byc konieczne nawet codziennie.
Życzę powodzenia.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl