Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  ? x ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 20 października 2011 21:35:17
No miała być Schomburgkia sp, u sprzedawcy było coś jak undulata na niewyraźnym foto kwiatu, roślina przyszła ładna, choć na schombo zdawała się zdecydowania za mała. Po roku mam swój pierwszy pęd no byłem bardzo zadowolony aż do pierwszego otwartego kwiatka...
Ok roślina jest ładna ale Schomburgkie to widziało może w dalszych pokoleniach krzyżowania...
No na oko bardzo podobne to do Guaritonia Why Not - Guarianthe aurantiaca x Broughtonia sanguinea, ale jednak sam pęd i warżka kwiatu nieco inna, ciekaw jestem czy wogóle była jakaś Schomburgkia uwikłana w to coś:

Pozdrawiam

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: czwartek, 20 października 2011 22:13:33
O, widzę, że nie tylko ja mam szczęście do niespodzianek
Roślina prześliczna, obawiam się jednak, że nawet w dalszych pokoleniach Schomburgkia nie widziała...
Ale akurat tym bym się nie martwiła, bo ogólnie storczyk bardzo przyjemny, kolorki pysznie, kwitnienie efektowne. Zgaduję, że kwiaty ładnie pachną?

Pozdrawiam
Tamara

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 21 października 2011 20:06:57
Pare osób sugerowało gdzie indziej że to wygląda jak Guaritonia Why Not x Schomburgkia, ale ja też już wątpiłem bo płatki nie wywiniete i jakieś grubawe, ale jednak chyba tak jest:

Bromecanthe Garnet Glory:
Guaritonia Why Not x Myrmecophila (Schomburgkia) thomsoniana
= Cattleytonia Why not x Schomburgkia thompsoniana

A to wygrzebałem stąd:
www.vaos.org/?paged=19
www.vaos.org/tableJun09/Pages/1.html

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: sobota, 22 października 2011 09:38:11
No, proszę, jak to pozory mylą
Na pewno nie jest to Cattleytonia Why Not - kolorystyka identyczna, ale inny kształt kwiatów, że krzyżówka z nią, to wielce prawdopodobne, ale, że to krzyżówka z Schomburgkia, to dla mnie ciekawostka! Cóż, wszystko wskazuje na to, że jednak tak jest.
Tak czy siak, bardzo zgrabna roślinka o pięknym pokroju. Gratuluję zdobyczy i jej kwitnienia.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl