Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Slimaki
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: czwartek, 3 listopada 2011 18:01:18
Witam,
ślimaki to moja zmora. Pisałam o tym już dzisiaj. Poszłam więc do mojej balkonowej szklarni i oczywiście dwa ustrzeliłam.
Pokarzcie może jakie są u was.
Czekam na rady Pana Kazimierza Obozy.

Czy one nie są bezczelne

pozdrawiam
ewka

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: czwartek, 3 listopada 2011 18:53:13
Pani Ewuniu, również dla mnie ślimaki to największy chyba problem. Stosowałem różne metody ich zwalczania, w tym głównie met. chemiczne granulki typu Musorol- zielone lub Ślimakol - szare. Wyłapywałem ręcznie na rozmaite pułapki, a następnie wrzucałem do pojemnika z solanką, a mimo to nie mogłem w sposób widoczny ograniczyć ich ilości. Istotne jest pełne niszczenie wyłapanych ślimaków, a nie tylko rozdeptywanie lub zgniatanie oraz pozostawianie na miejscu, ponieważ ślimaki to kanibale i wykorzystują resztki swoich pobratymców jako źródło wysoko proteinowego białka przyśpieszające ich rozwój. Będąc już na granicy rozpaczy zdecydowałem się na ochronę biologiczną polegającą na zasileniu podłoża roztworem wodnym kultury Phasmachabditis - System prod. firmy BIOBEST Belgium NV Westerio, zawierającej jaja pożytecznych nicieni z gatunku Phasmarhabditis hermaphrodita. Kuracja taka jest skuteczna przez okres 4 do 6 tygodni od zastosowania i przyczynia się do totalnej likwidacji ślimaków bezskorupowych, tzw. pomrowiów, w mniejszych stopniu giną skorupowe. Wynika to z faktu, że nicienie bytują w glebie i rozwijają się do czasu dopóki nie rozwiną się kultury wszędobylskich nicieni pasożytniczych odżywiających się tymi pożytecznymi. Tak więc ze 2 razy do roku dobrze jest kurację powtarzać. Niestety minimalne opakowanie jest przeznaczone na powierzchnię ok 40 m kwadratowych, więc można polać również ogródek, a w nim miejsca zacienione i kompostowniki wtedy efekt będzie skumulowany. I jeszcze jedno nicienie te nie tolerują wysokich temperatur więc po otrzymaniu przesyłki należy ją trzymać max. 1- 2 dni w lodówce, a następnie zrobić roztwór i polać grunt oraz podłoże w doniczkach. Nicienie te nie są szkodliwe dla ludzi i zwierząt, więc nie trzeba stosować żadnych środków ostrożności. I najważniejsze. Zakupu można dokonać przez internt. Ja swoje nicienie kupiłem w firmie HORTICO. A tutaj ich strona www: www.soteshop.hortico.pl
Dodam, że są również inni wytwórcy tego preparatu biologicznego w Eurpoie, ale nie miałem okazji ich jeszcze sprawdzić. Zbliża się szybko zima więc nie sprawdzałem czy jeszcze ten preparat jest dostępny, ale łatwo to można ustalić kontaktując się ze sklepem.

Data: czwartek, 3 listopada 2011 18:59:18
Sprawdzałem preparat jest dostępny i nosi nazwę handlową NEMASLUG. Tutaj link do strony: http://e-hortico.pl/nemaslug-pasozyty-slimakow-12-mln.html

Data: czwartek, 3 listopada 2011 19:02:42
I jeszcze krótka instrukcja stosowania ze strony sprzedawcy:
Preparat NEMASLUG zawiera specjalnie selekcjonowaną rasę nicieni Phasomorhabditis hermaphrodita przeznaczoną do zwalczania ślimaków. Po zastosowaniu nicienie aktywnie poszukują żywiciela i wnikają w jego ciała.
Symbiotyczne z nicieniami bakterie szybko rozmnażają sie w ciele ślimaka powodując jego powolną śmierć. Po 3 -5 dniach od momentu zaatakowania ślimaki przestają sie odżywiać i po upływie 1-2 tygodni giną.
Nicienie namnażają sie wewnątrz ciała ślimaka i wychodzą do podłoża poszukując dalszych ofiar.
NEMASLUG dostępny jest w dwóch opakowaniach:
- 12 mln sztuk nicieni - wystarcza na powierzchnię 40 m 2 (rozpuścić w min. 40 l wody)
- 30 mln sztuk nicieni - wystarcza na powierzchnię 100 m2 (rozpuścić w min. 200 l wody)

STOSOWANIE:
Nicienie można stosować dwoma sposobami: przez podlanie i oprysk.
W wypadku opryskiwania należy pamiętać, żeby używać filtrów i końcówek o szczelinach nie mniejszych niż 1 mm oraz opryskiwaczy o ciśnieniu nie większym niż 5 bar. Zaleca się stosowanie preparatu wieczorem, kiedy wilgotność jest wyższa i mniejsze nasłonecznienie. Preparat działa przy temperaturze podłoża 5-20 st C.

Preparat NEMASLUG - jest całkowicie bezpieczny dla ludzi i zwierząt.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: czwartek, 3 listopada 2011 19:42:55
Chciałam podziękować, może tym razem się uda.
Zamówię i podejmę próbę. Później opiszę jak się uda.

Bardzo dziękuję

pozdrawiam
ewka

Autor: bez znaczenia kto
E-mail:  
Data: piątek, 4 listopada 2011 17:17:33
Przecież to nieludzkie, aby w ten sposób traktować biedne stworzenia. Jak mozna skazywać na tak długą śmierc i dopuscic, aby tak dłuo umierały ślimaki??? Dziwię się, ze takie praparaty sa dopuszczone do sprzedaży? Tyle roznych firm odchodzi od doświadczeń na zwierzętach, a tutaj dopuszcza sie preparat, który powodujenie niehumanitarne podejście do zyjących stworzeń.

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: piątek, 4 listopada 2011 23:52:03
nareszcie dzięki Wam mam sposób zwalczania w domu
pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Kamil.W
E-mail:  
Data: sobota, 5 listopada 2011 10:04:44
Przecież w przyrodzie pasożytowanie nicieni na ślimakach czy innych organizmach występuje. wiec to tez jest nie ludzkie. Poza tym przyroda sama stworzyła tego typu działania w celu ograniczenia nadmiaru innego zjawiska. wiec nie powinno nikogo dziwić,że nauka przysposobiła te metodę do ochrony upraw.

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: poniedziałek, 7 listopada 2011 12:16:08
Jak ja kocham posty pisane przez n/n w rodzaju "bez znaczenia kto". Gdyby taki post napisała egzaltowana panienka, określona z imienia i podająca swój adres to wiedziałbym,że ma takie poglądy. Gdy pisze to ktoś kto wstydzi się swojego nazwiska to zakładam, że chce on być złośliwym. Osobie takiej życzę zakażenia Treponema pallidum albo Borrelia burgdorferi przy jednoczesnym wprowadzeniu zakazu sprzedaży doxycykliny i pochodnych a potem możemy dyskutować...

Data: poniedziałek, 7 listopada 2011 12:20:32
Ad rem.
Dostałem kawałek Masdewalii Sugar Baby. Sprawdziłem, obejrzałem, dałem nowe podłoże a po 3 miesiącach, po nawożeniu 3 cm pomrów wylazł z podłoża i zeżarł mi kwiaty. Okazało się, że roślina była prawie bez korzeni. Teraz do każdej nowo przyniesionej doniczki sypię granulki tak na wszelki wypadek...

Data: poniedziałek, 7 listopada 2011 16:51:10
"Bez znaczenia kto" - żona wróciła z pracy i pragnie wiedzieć czy zabijasz komara jak Cię żre...

Autor: KRASNAL
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: poniedziałek, 7 listopada 2011 16:57:38
Marku, jak możesz????. Przecież to niehumanitarne.

Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: poniedziałek, 7 listopada 2011 18:57:41
ależ Mareczku, one tylko wyssysają
podpisuję się obiema rękoma pod wpisem Marka i Agnieszki..
serdecznie Was pozdrawiam

PS. swoją drogą trafiła i mnie zaraza moja plumeria (frangipani) złapała przędziorki na razie na storczykach nie widać, czyżby plumeria była smaczniejsza?

Data: poniedziałek, 7 listopada 2011 19:29:01
Cześć Marzenko. Nareszcie. Od jakiegoś czasu obserwuję brak rozmów na forum i dochodzę do wniosku, że to przez jakieś zwierzę na b. a może na ś. które - chowając twarz za pseudonimem - próbuje nas onieśmielać. Mam cholera storczyki od 20 lat i ciągle dowiaduję się o nich coś nowego ale sam. Dlaczego mam nie skorzystać z wiedzy Grażynki czy Ewy, Kazika, Krzyśka i wielu innych? Dlatego że pan Orzeszek Bez Znaczenia ich nie lubi? LUDZIE NIE DAJCIE SIE. Gońcie wszystkie zwierzaki.

Autor: Piotr Kazimierz Dobrzyński
E-mail: obuwik1@wp.pl
Data: poniedziałek, 7 listopada 2011 21:17:01
Zgadzam się z wcześniejszymi przedmówcami, że należy zwalczać w naszych kolekcjach wszelkie paskudztwa!!! Co do ślimaków nie mam skrupułów!!! Po tym jak zniszczyły mi sporo młodzieży storczykowej, wygryzając stożki wzrostu najnormalniej truje je Mesurolem lub Ślimakolem !!!! Śmierć natychmiastowa!!!!

Pozdrawiam Piotr D.

Data: poniedziałek, 7 listopada 2011 22:56:39
nie no, Kaziu to Ty jesteś humanitarny jak to tak natychmiast, "bez znaczenia kto" miał na myśli powolną i bolesną śmierć ślimaczorów, które wyjadają nam dziury w storczykach
A ja bym tam pożyczyła Pani/Panu "bez znaczenia kto" takie Boże stworzenie jak świerzb, o i niechaj z nim humanitarnie postąpi, tak, myślę, że świerzb wystarczy.

PS. Aga i Marek - dzięki za radę z Masdevallią, rzeczywiście spodkowe podlewanie pomogło liściom przebić się przez "pochewki" i nawet doczekałam się kwitnienia

Data: wtorek, 8 listopada 2011 09:21:12
Bardzo proszę Marzenko. Całkiem niedługo pokaże M. discoideę bo właśnie ma pąki, a w Łodzi na spółkę z Tomkiem Szewerniakiem kupiliśmy jeszcze M. barleanę.

E-mail:  
Data: piątek, 11 listopada 2011 17:47:28
A ja bym tam pożyczyła Pani/Panu "bez znaczenia kto" takie Boże stworzenie jak świerzb, o i niechaj z nim humanitarnie postąpi, tak, myślę, że świerzb wystarczy.

Do " marzena"
Zanim kobieto coś napiszesz, to najpierw pomyśl. Myślenie nie boli i chyba nie jest Twoja najmocniejszą stroną

E-mail:  
Data: piątek, 11 listopada 2011 17:54:38
Jak ja kocham posty pisane przez n/n w rodzaju "bez znaczenia kto". Gdyby taki post napisała egzaltowana panienka, określona z imienia i podająca swój adres to wiedziałbym,że ma takie poglądy. Gdy pisze to ktoś kto wstydzi się swojego nazwiska to zakładam, że chce on być złośliwym. Osobie takiej życzę zakażenia Treponema pallidum albo Borrelia burgdorferi przy jednoczesnym wprowadzeniu zakazu sprzedaży doxycykliny i pochodnych a potem możemy dyskutować...
marek i cos tam rzeczywiscie nie pozostaje anonimowy a jak dodam karzel, to bedzie nick rozpoznawalny i nie anonimowy normalnie padam ze smiechu
Tak złosliwego człowieka i na dodatek wrednego chyba trudno w zyciu spotkać. Jeszcze mała uwaga. Radze panu wrocić do szkoły, najlepiej podstawowej, bo ma pan problemy z czytaniem ze zrozumieniem , a tego juz uczą w szkole podstawowej Edukację pan kończyl w czasie PRL i jest mało doedukowany

Data: piątek, 11 listopada 2011 18:19:52
"bez znaczenia kto" Rozgryzłeś mnie chwała, że Ty jesteś rozgarnięty. Życzę powodzenia w humanitarnym postępowaniu z wszelką zarazą. Widać jeszcze Cię nie dopadła...

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl