Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  wystawianie storczyków do ogrodu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: katarzyna
E-mail: ksleczkowska@eranet.pl
Data: piątek, 10 czerwca 2005 13:54:49
Chciałabym zapytać, czy wystawienie storczyków do ogrodu przy takiej pogodzie jaką właśnie teraz mamy (10-12st w dzień i ok.7-8 w nocy )nie będzie dla nich szkodliwe.
Te storczyki to np. Phalaenopsisy, Dendrobia (loddigesii, stardust, typu Yamamoto), Cymbidia, Coelogyne cristata, Zygopetaltum, Cattleya (mieszaniec), Oncidia, Epidendrum (parkinsonianum, Green Hornet),Angraceum sesquipedate i inne. Wiem, że zalecane temperatury są wyższe, ale te występujące w naturze czasem się różnią.
Pozdrawiam - katarzyna

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: piątek, 10 czerwca 2005 14:31:58

Witam,

ja się dziś "załamałam" i wciągnęłam z balkonu do mieszkania prawie wszystkie storczyki. . Zostały tam tylko cymbidia, den.nobile i inne naprawdę chłodolubne, np. coelogyne..., a teraz uprawiam slalom między roślinami , bo nie będę ich wstawiać do orchidariów na kilka dni .
Przebywały na balkonie od ok. 3 tygodni, ale prognozy na najbliższe dni (Kraków) nie są optymistyczne Co prawda ostatnio nie były podlewane, więc 1-2 dniowe ochłodzenie nie powinno im zaszkodzić, ale szkoda młodych przyrostów na katlejach czy ciepłolubnych dendrobiach itp., skoro ochłodzenie ma potrwać co najmniej do wtorku
Polecam stronę (podpowiedział mi to kolega), gdzie można znaleźć dobre prognozy:

http://www.weather.com/activities/travel/businesstraveler/weather/tenday.html?locid=PLXX0012&from=36hr_topn
av_business

Pozdrawiam z mokrego Krakowa,
Grażyna

Autor: katarzyna
E-mail: ksleczkowska@eranet.pl
Data: piątek, 10 czerwca 2005 16:35:12
Wielkie dzięki! Pogodę już sprawdziłam (mam tylko drobny problem z Fahrenheitem ). Mieszkam prawie w Krakowie (Zabierzów), a ponieważ prognozę sprawdzałam na innych stronach stwierdziłam, że od jutra będzie lepiej i część moich storczyków wystawiłam właśnie dzisiaj . Myślałam, że pochmurna pogoda ustrzeże je od poparzeń słonecznych .Teraz zastanawiam się czy nie wciągać ich z powrotem. Większość z nich rośnie na "drzewie epifitycznym", które zrobiłam z kształtek hydraulicznych i całość właśnie została "wywleczona" na taras, ale w zasadzie mogłabym pościągać tylko te bardziej wrażliwe.
Jeszcze raz dziękuję - katarzyna

Data: piątek, 10 czerwca 2005 16:40:44

Na tej cytowanej stronie jest przycisk przejścia na miary (i temperatury) "normalne"

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jacek
E-mail:  
Data: piątek, 10 czerwca 2005 22:41:39
Witam !

Gorąco polecam polską stronę z pogodą :http://weather.icm.edu.pl/. Wysoka sprawdzalność. Pozdrawiam.
Jacek.

Autor: Kuba
E-mail: jakusrv7@op.pl
Data: piątek, 10 czerwca 2005 23:22:19
A co z oncydiami? Czy też mogą sobie stać na balkonie i być traktowane jak cymbidia?

Data: piątek, 10 czerwca 2005 23:34:47
Większość uprawianych przez nas oncidiów to rośliny jednak ciepłolubne , choć lubią dużą różnicę temperatur między dniem i nocą. Tylko że te dni są wyjątkowo chłodne .

Ja swoje oncidia przeniosłam do mieszkania........

U mnie wyjątkiem jest chłodolubne ocidium phalaenopsis, ale to zawsze jest razem z innymi chłodolubnymi masdevalliami, draculami i innymi pleurothallidami.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 11 czerwca 2005 20:15:25
Dziękuję za poprzednią informację, ale w takim razie w jaki sposób stworzyć oncydiom odpowiednie różnice w temperaturze w mieszkaniu?

Data: sobota, 11 czerwca 2005 23:22:05

Wystarczą nieszczelne okna i umieszczenie roślin na parapecie

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 12 czerwca 2005 10:30:03
Dzieki.Cymbidia ida na balkon a oncydia na parapet ocieniony oczywiście.
Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl