Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dziury ? na młodych pąkach Epigeneium lyonii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 3 kwietnia 2012 02:35:44
Epigeneium lyonii - treacherianum, to moje od dawna chciejstwo, posiadam roślinę od roku. I jakiś miesiąc temu zaczęło się dziać całkiem dobrze. Niestety, nie wiem czy zobaczymy kwiaty... Na jeszcze bardzo młodych pąkach widzę dziury? i już kolorowe elementy kwiatu. Nie zauważyłem żadnych śladów ślimaków na tym akurat... owady hm muszę się przyjrzeć, ale są różne na pewno w mojej 'szklarence', mrówki są obecne jakieś małe, ciekawe czy nie przytargałem czegoś sobie z importu z Tajlandii lub jeszcze z dalszej wycieczki... Jakieś pomysły porady? Może to larwy czegoś? Bo obstawiam, że to jednak owadów a nie klimatyczne/ czy z błędów uprawowych zmiany, a może??

Pozdrawiam

piotr

Autor: Maniek
E-mail:  
Data: wtorek, 3 kwietnia 2012 06:35:57
Panie Piotrze, to nie jest objaw żerowania owadów. Miałem podobny przypadek na Dendrobium 'Firebird'. Po prostu pąki są "niekompletne", ale nie przeszkodzi im to w otworzeniu się, kwiaty będą lekko zniekształcone. Nie ma się czym martwić, ciężko też doszukiwać się winy. Tak czasami się zdarza i już.

E-mail:  
Data: niedziela, 22 kwietnia 2012 23:12:12
Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście po przyjrzeniu się otworom w pąkach nie doszukałem się śladów nadgryzień. Moja teoria to być może skutek chemii. Robiłem opryski w tym roku physanem, środkiem owadobójczym oraz systemowym grzybobójczym...

Tak czy inaczej wyszło mi takie cudactwo, płatki są wszystkie ale bardziej lub mniej zniekształcone , to samo z warżkami. Kolory się pomieszały i nie wygląda jak żadne inne Epigeneium lyonii czy treacherianum (najprawdopodobniej to synonimy tej samej rośliny)

Ponieważ roślina ciekawa a pęd prezentuje sie wybornie, pokaże co lepsze fotki:

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: poniedziałek, 23 kwietnia 2012 11:22:51
a mnie się to pomieszanie podoba i to bardzo

E-mail:  
Data: poniedziałek, 23 kwietnia 2012 21:21:07
Podobac sie moze ale to moze byc rowniez Wirus hm ...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl