Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy to jest keiki?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Nataly
E-mail: nataly333@gmail.com
Data: piątek, 13 kwietnia 2012 17:53:16
Witam Was Kochani

Jeszcze niedawno martwiłam się na forum wypuszczaniem liści, a dzisiaj... Dzisiaj okazało się, że dużo więcej mi uknęło
Otóż, postanowiłam obejrzeć moje żółte słoneczeko i ku pozytywnemu zaskoczeniu najpierw odkryłam 2 nowe pędy kwiatowe (1 kwitnie od 2 tygodni ślicznie), więc zapowiada się naprawdę udane kwitnienie... Ale...

Oglądając korzenie znalazłam jednak jeszcze coś takiego:

Moje pytanie brzmi: Czy to jest moi dordzy keiki? Ponieważ jak widać wyrasta z trzonu, a nie z łodygi kwiatowej. Jeśli nie keiki, to co to może być i jak z tym cudem postępować.

Nie wiem co to dokładnie za rodzaj phalenopsisa, wiem tylko, że regularnie na nowo podlewam go Nawomixem i od tego czasu wyszedł po zimie z uśpiewnia

Pozdrawiam

Autor: drroman
E-mail: drr@ufoni.cz
Data: piątek, 13 kwietnia 2012 18:18:44
tak jest to "basalkeika"

Data: sobota, 14 kwietnia 2012 14:35:52
A jak z tym czymś postępować? Bo jestem kompletnie zielona i zupełnie nie wiem co mam zrobić jak to keiki się jakoś bardziej rozwinie

Autor: Maniek
E-mail:  
Data: sobota, 14 kwietnia 2012 15:36:30
nie "basalkeika", tylko BASAL KEIKI; słowo keiki nie podlega odmianie przez przypadki i jest rodzaju niejakiego (to keiki)

E-mail:  
Data: sobota, 14 kwietnia 2012 15:36:59
miało być oczywiście nijakiego

Autor: drroman
E-mail: drr@ufoni.cz
Data: sobota, 14 kwietnia 2012 18:00:43
to maniek:1)sry nie jestem w szkole by mnie ktos poprawial bo faktycznie jedno czy keika czy keiki -wynik jest jeden
to Nataly: nic nierobic dopoki niema 3-4 korzenie cca 5cm,ale ja bym zostawil tak jak jest bez oddzielania

dla wszystkich :niepisze porzadnie po polsku ,lepiej juz nieumie bo uczylem sie JP cca przec 30 laty i nieuzywalem go,zyje w Czechach

Autor: Marta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 16 kwietnia 2012 19:30:41
Oj Romku, Romku . Marta

Autor: Iza
E-mail: zielinska_i@vp.pl
Data: poniedziałek, 16 kwietnia 2012 19:51:25
Panie Marianie!
bardzo lubię czytać to forum, ponieważ można na nim dowiedzieć się wiele rzeczy o pielęgnowaniu storczyków, jednak Pana posty strasznie mnie zniechęcają!Wszystkich Pan poprawia- a za Pana z Czech, któremu zwrócił Pan uwagę powinien Pan się wstydzić!!!!!! Ponad to wszystkich traktuje Pan z góry. Miło, że dzieli się Pan swoją wiedzą ale proszę pomyśleć, że to iż ktoś nie ma wiedzy o pielęgnacji orchideii to może mieć obszerną wiedzę w innej dziedzinie.
A teraz jak Pan lubi może Pan doszukiwać się błędów w moim dłuuuuugom poście
pozdrawiam

Data: środa, 18 kwietnia 2012 15:36:59
Panie Mańku, czy poza odmianą i poprawą innych móglby napisac Pan coś odnośnie samego tematu - czyli co powinnam zrobić z keiki, czy odzielić, a jeśli nie oddzielić to w jaki sposób pielęgnować potem takiego rozdwojonego storczyka?

Zależy mi na tym kwiatku bardzo, a jeśli zamiast tego mogłabym mieć dwa, to już w ogóle byłabym przeszczęśliwa :-) Dlatego chciałabym, aby swoją opinię wyraziło więcej osób odnośnie tego, co powinnam z nim zrobić, jak się potem opiekować etc.

Przyznam, że najbardziej liczę się z opinią Pani Grażyny, ponieważ nie raz już mi trafnie doradziła.

To jak drodzy forumowicze, co powinnam z tym cudem zrobić?

E-mail:  
Data: środa, 18 kwietnia 2012 16:35:35
Ależ tutaj wszyscy delikutaśni, oj, oj... Nie miałem na względzie nikogo obrażać. Ale skoro już ktoś zabiera się za doradzanie innym, niech przynajmniej nie wykazuje rażącej niewiedzy graniczącej z ignorancją, która wprowadza innych w błąd. Pal licho pisownię, rodzaje gramatyczne, etc. Ale jeśli np. ktoś napisze, że podlewa storczyki olejem słonecznikowym i mu "pięknie rosną", to ja też mam zacząć to robić? Trochę wyobraźni jeszcze nikomu nie zaszkodziło. A to jest FORUM, każdy może zabrać głos w taki sposób, w jaki mu się podoba.

Pani Natalio, na razie z tymi keiki proszę nic nie robić, bo są za małe na oddzielenie. Zresztą ponieważ rozwijają się u podstawy rośliny matecznej, może to być bardzo trudne. Jeśli jednak będzie Pani koniecznie chciała to zrobić, trzeba odczekać kilka miesięcy. A jak nie, proszę zostawić w jednej doniczce-po jakimś czasie zamiast pojedynczej rośliny powstanie kwitnąca kępa

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl