Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Filtr odwroconej osmozy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: sobota, 21 kwietnia 2012 11:52:31
Witam serdecznie.Mam pytanie natury technicznej.Kupilam filtr osmotyczny jak na ponizszym linku:
http://www.umkehrosmose-discount.de/epages/15140808.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/15140808/Products/ROH075/SubProducts/ROH050
I tu zaczely sie schody.Moj maz mowi, ze "tego" sie nie da podlaczyc.Czy moglibyscie zamiescic jakies rozwiazania zastosowane u Was? Najlepsze bylyby fotografie.Z gory dziekuje i pozdrawiam Agata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 21 kwietnia 2012 12:39:23

Agata, nie ma rzeczy niemożliwych . Tę 3-dzielną złączkę najlepiej gdzieś "wstawić", u mnie jest przed automatem do spłukiwania.

Życzę powodzenia i pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 21 kwietnia 2012 14:25:59
Dzieki Grazynko, bardzo dobry pomysl.Tym bardziej, ze ja za wode do splukiwania nie place.Jedyne co budzi moje obawy, to to, ze wlasnie w toalecie leci inna woda niz z kranu (bardziej zanieczyszczona).Zastanawialam sie tez nad podlaczeniem w umywalce w toalecie, tam jest uzywana wody tylko do mycia rak.
Wiele rzeczy jestem w stanie zrobic, ale tu leze i kwicze.Dzieki za pomoc.Pozdrawiam Agata

Data: sobota, 21 kwietnia 2012 18:18:00

Jeżeli do spłukiwania toalety masz "brudniejszą" wodę, to nie radzę tam podłączać filtra, bo szybko zapchasz membranę. Jeżeli przy umywalce masz jedno ujęcie wody, to byłoby OK, jeżeli dwa (ciepła i zimna), to musiałabyś na drugą rurkę dodać przedłużkę. A może gdzieś pod zlewem w kuchni masz dostęp do rurki z zimną wodą?

Główkuj , oby z powodzeniem

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 21 kwietnia 2012 20:34:20
No niestety mam wszedzie dwa ujecia.Wezwe w tym tygodniu znajomego, ktory sie na tym zna, zobaczymy co mi poradzi.Ech, ze tez mojego meza nie da rady wciagnac w pasje storczykowa, moze inaczej by patrzyl na moje pomysly .
Dziekuje w kazdym razie za pomoc, mam juz jakis zarys dzialania, bo rano mialam "pomrocznosc jasna".Pozdrawiam Agata

Data: sobota, 21 kwietnia 2012 21:07:45
Przepraszam, ze "truje", ale chcialabym rozwiac watpliwosci.Do zestawu jest dolaczona nasadka na kran (widoczna na zdjeciu pod powyzszym linkiem).Rozwiazaniem byloby tez podlaczenie bezposrednio do zlewu, nie trzeba by wtedy zakladac przedluzek, trojnikow, etc.Mozna napelnic kilka kanistrow 5 litrowych i urzadzenie odlaczyc.Nie wiem gdzie czytalam, ze membrana nie powinna wysychac, bo wtedy traci swoje wlasciwosci.Jak to jest naprawde?

Data: sobota, 21 kwietnia 2012 21:25:44

To prawda, że filtr nie powinien zbyt długo stać "bezczynnie". U mnie pracuje czaasem dzień po dniu, czasem co 2-3 dni i wtedy nie ma problemu, bo jest stale zalany wodą. Zakładanie go i zdejmowanie wkurzy Cię po kilku razach. Taki "na stałe" zamontowany to jednak wygoda, podstawiasz kanisterek, zmieniasz położenie dźwigni i woda kapie...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 21 kwietnia 2012 21:37:02
No masz racje, zwlaszcza taki choleryk jak ja .Dziekuje Grazynko jeszcze raz za pomoc.Pozdrawiam Agata

Data: niedziela, 22 kwietnia 2012 16:48:26
Grazynko, gdybys mogla mi jeszcze odpowiedziec na takie pytanie: w filtrze znajduja sie trzy ujscia: do podlaczenia wody, do ujscia wody czystej i trzeci u mnie oznaczony jako sciek.Czy ten trzeci ma byc otwarty (strasznie duzo z niego leci wody) czy zamkniety w czasie dzialania filtra? Z gory dziekuje za pomoc.

Data: niedziela, 22 kwietnia 2012 16:59:43

Zgadza się, ścieku jest ze 4 razy więcej niż wody oczyszczonej, która wypływa niewielkim strumykiem/kapie (zależy od temperatury wody, ciśnienia w sieci i stanu membrany), więc niczego nie zamykaj! Jak masz możiwość to zbieraj ten ściek np. do spłukiwania toalety .

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 22 kwietnia 2012 18:07:37
Dzieki Grazynko .

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl