Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  miniorchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: szuwal
E-mail: szuwalski@wp.pl
Data: środa, 25 kwietnia 2012 16:28:56
W styczniu wsdziłem do laboratoryjnej butelki Dendrobium kinganum. Ma sie barzo dobrze, wypuscił nowe pedy. Polecam, tanie i do zrobienia dla wszystkich .

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 25 kwietnia 2012 16:43:52

Tylko to nie jest PREZENTACJA, bo prezentujemy kwitnące rośliny, ten post nadaje się do "Zupy storczykowej.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 25 kwietnia 2012 16:56:20
Może jeszcze przeprossić za to ,że wchodze tutaj???????

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: środa, 25 kwietnia 2012 17:30:04
Podoba mi się pomysł, a butelka zamknięta korkiem daje bardzo dużą wilgotność.

Czemu służy taka prezentacja? Przecież w niej jest wszystko na NIE DLA STORCZYKÓW.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 25 kwietnia 2012 17:37:34

Raczej za niesympatyczny post , Młody Człowieku, bo to Forum ma kilka sekcji i należałoby wybierać odpowiednią.

Grażyna

Data: środa, 25 kwietnia 2012 18:49:33
Szanowna Pani Grazyno! Młody to ja nie jestem, mam 63 lata i rok temu zabrałem sie za storczyki. Widzeże na tym forum musiałbym sie wykazać co najmniej kilkunastoletnim doswiadczeniem. Postaram sie tak doswiadczonemu gronu wiecej nie przeszkadzać. Nie spotkałem sie tutaj zzyczliwoscia i zacheta do dalszego tutaj bywania.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 25 kwietnia 2012 19:21:08
Z tym korkiem to rzeczywiscie ciezko sobie wyobrazic zeby to nie zagnilo z czasem... A jesli jakims cudem urosnie bicie takiej grubej butli nie polecam...

Autor: Grzesiek
E-mail:  
Data: środa, 25 kwietnia 2012 20:15:05
Piotr, zanim zgnije z pewnością się ugotuje i spleśnieje...

E-mail:  
Data: środa, 25 kwietnia 2012 20:45:20
Drogi Rówieśniku,

nie obrażaj się tak szybko.
Poczytaj ile to już lat ma ten serwis i inne o podobnej tematyce. Są tutaj wiadomości i dla początkujących w temacie, tylko trzeba chcieć poczytać a nie obrażać innych taką prezentacją.
Witam Piotra i Grześka, oni też napisali o pewnych błędach w uprawie.

Pozdrawiam i zachęcam do bycia jednak na tym serwisie, to może uratować Twoje dendrobium.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Marta
E-mail:  
Data: czwartek, 26 kwietnia 2012 10:45:12
Nikt nie napisał że owszem, uprawiało się tak rośliny w dużych butlach, np do robienia win. Było to modne przed pierwszą wojną światową. Opis jest w książce ,,Mieszkamy wśród kwiatów,, Margot Schubert i Rob Herwig, strona 82 oraz w innych książkach. Podobno można tak uprawiać małe kaktusy. Jest jednak jedno ale - nasze storczyki b. lubią ruch powietrza i tylko z tego powodu taka uprawa na dłuższą metę się nie powiedzie. Ponad to liście nie mogą dotykać szklanych ścianek bo podczas nocnego obniżenia temperatur będzie po nich spływała woda i moczyła je. Wtedy już jest tylko krok do pleśni i grzybów. Ponieważ Dendrobium kingianum tworzy dużo keiki można jedno stracić.
Napastliwość uczestników tego forum przesłania wyjaśnianie i dzielenie się wiedzą. Np. nikt nie napisał że nowe, obce słowa nie podlegają odmianie w języku polskim i z resztą wielu innych. Do niedawna nie odmieniało się słowa studio. Język żyje i się rozwija ale obecnie bezpieczniej np. nie odmieniać słowa keiki ( w języku hawajskim oznacza dziecko). Podobnie nie odmieniamy nazw łacińskich storczyków np. nie posiadam Phalaenopsisa hieroglifica tylko Phalaenopsis hieroglifica.
Trochę więcej taktu w ogólności . Marta

E-mail:  
Data: czwartek, 26 kwietnia 2012 11:14:37
Witam,
pani Marto ja jestem uparty typ, nikogo nie mam nigdy zamiaru obrażać, należy poczytać tutaj w tym serwisie;
http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html

W omawianym Dendrobium kingianum, jest napisane:

"Uwagi różne
Okres kwitnienia podawany w danych klimatycznych pochodzi z doniesień hodowców. Bardzo popularne i szeroko uprawiane Dendrobium kingianum jest przez wielu uważane za najłatwiejsze w uprawie z australijskich Dendrobium. Hodowcy podają, że roślina nie rośnie zbyt dobrze jeżeli jest posadzona w zbyt dużej doniczce, ma mokre korzenie lub zleżałe podłoże.
Niektóre klony uważane są za niechętnie kwitnące, ale zapewnienie roślinie suchego i chłodnego spoczynku zwykle zawsze inicjuje kwitnienie. Dendrobium kingianum zwykle wytwarza wiele keiki, zwłaszcza gdy zimą dostarcza się jej zbyt dużo wody. W naturze keiki odpadają po osiągnięciu dojrzałości i tworzą nowe rośliny. W uprawie rośliny często wytwarzają keiki zamiast kwiatów, jeśli nie zapewni się im chłodnego suchego spoczynku. Macierzysta roślina lepiej kwitnie jeśli keiki zostaną usunięte i posadzone, gdy tylko rozwiną system korzeniowy. Ponieważ rośliny nie zakwitną dopóki nie przejdą suchego chłodnego spoczynku, wszystkie uśpione pąki mogą się rozwinąć i zakwitnąć po odpowiednim, koniecznym okresie spoczynku i może to nastąpić nawet po kilku latach. Może to dać spektakularny widok."

Jeżeli ten Pan chce żeby przeżyło, zakwitło to niestety powinien zmienić natychmiast warunki uprawy.

Nie powinien tej metody, tego sposobu pokazywać innym, bo jest to zły przykład na uprawę tego rodzaju i innych.

Nie powinien tego materiału pokazywać w prezentacjach jak napisała Grażyna. W "zupie storczykowej", wszyscy możemy pogadać na temat takiej uprawy. Wymienić plusy i minusy bez urazy.

Ja ostatnio bardzo mało udzielam się na forum, brak czasu. Ruszyła mnie ta uprawa, zmierzająca do zagłady dendrobium.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: czwartek, 26 kwietnia 2012 16:00:07
A mnie się pomysł podoba. Roślina jest piękna i zdrowa. Uważam, że chroniona przed słońcem i przechłodzona jesienią powinna w tej butli zakwitnąć. Tylko, że ja użyłbym sloja z szerokim otworem tak bym za rok mógł roślinę wyjąć, lub umyć szkło gdyby zarosło glonami. Bardzo proszę o dalsze fotorelacje z jej uprawy. Jeśli się powiedzie to może sobie tak posadzę Aeridesa bo na parapecie będzie mu za sucho....
Grażynko - a nie da się przenieść wątku?
Pozdrawiam.

Autor: Kontrolmiseczki
E-mail:  
Data: czwartek, 26 kwietnia 2012 22:45:08
Grażka to podpisz sekcje umiejętnie a nie wyżywaj się na innych,bo dla kogoś kto wchodzi tutaj pierwszy raz, to rzuca się w oczy "Prezentacje ...Przedstawiamy swoje rośliny. Od stóp do głów..." czyli teoretycznie też rośliny niekwitnące.

Szuwal jak na rok praktyki to całkiem dobrze , nie które osoby bywają zazdrosne
a niektórzy jeszcze pamiętaj jak to szybko 10 lat temu zmarnował sie Miltonopsis u pewnej pani.

Autor: drroman
E-mail: drr@ufoni.cz
Data: niedziela, 29 kwietnia 2012 11:21:53
widzialem w butelce z szerokim otworem bardzo dobrze rosnacy i kwitnacy Macodes petola

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl