Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pałeczki nawozowe
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marlena
E-mail: kochaj_tylko_mnie@wp.pl
Data: czwartek, 24 maja 2012 08:36:33
Co sądzicie o stosowaniu pałeczek nawozowych do doniczki zamiast zwykłego nawozu?

Autor: Jarosław Janeczek
E-mail: bopp@ceti.pl
Data: czwartek, 24 maja 2012 22:16:52
Raczej mija się to z celem, storczyki to epifity więc z takiej pałeczki za dużo nie skorzystają.

Data: piątek, 25 maja 2012 08:53:26
Dzięki, bo znajoma mówi, że odkąd storczykom włożyła pałeczki to rosną jak szalone

Autor: xxx
E-mail:  
Data: piątek, 25 maja 2012 16:54:05
Wcale nie mija się to z celem. Opracowano specjalne pałeczki nawozowe dla storczyków; można je z powodzeniem stosować dla wszystkich Catasetinae (Catasetum, Cycnoches, Mormodes) i innych "żarłoków": Stanhopea, Cymbidium, Lycaste. Przy zastosowaniu nawozu w pałeczkach trzeba używać bardzo miękkiej wody, no i oczywiście nawóz płynny musi zostać wyeliminowany. Dla Phalaenopsis pałeczki raczej się nie nadają.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: piątek, 25 maja 2012 18:10:12
Jesli juz zostal poruszony ten temat, to chcialabym zauwazyc, ze owszem mozna je stosowac do storczykow z grupy Catasetinae, ale: po pierwsze podlozem nie moze byc spagnum (paleczki rozpuszcza sie przy pierwszym podlaniu), po drugie podloze powinno byc caly czas wilgotne, w przeciwnym razie przy podlaniu uwolni sie zbyt duza dawka nawozu.
Osobiscie powiem tak: przetestowalam raz i nie polecam.Pozdrawiam Agata

Data: piątek, 25 maja 2012 19:03:52
Czyli do Phalaenopsis nie ma sensu ich stosować?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl