Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  proszę o pomoc w identyfikacji choroby/ problemu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Martyna
E-mail: m85@tlen.pl
Data: poniedziałek, 24 września 2012 22:17:39
Witam
Ze storczykami mam do czynienia od kilku lat ale z czymś takim jeszcze się nie spotkałam. Mam problem z jednym z phalaenopsisów. Około 2 tygodnie temu na jednym z młodych liści zauważyłam brązową, jakby wodnistą plamę. Usunęłam zainfekowany liść i przesadziłam roślinę do nowego podłoża. Obejrzałam dokładnie system korzeniowy, poza tym że był dosyć mocno rozbudowany nic nie wzbudziło moich podejrzeń. Żadnej pleśni czy szkodników. Kilka dni temu okazało się, że pojawiły się następne plamy na kolejnym liściu i co ciekawe jest to jeden z młodszych przyrostów. Co to może być? Jak dalej postępować? Odseparowałam ten okaz od pozostałych, mam nadzieję że to pojedynczy przypadek a nie jakaś choroba wirusowa. Bardzo proszę o wskazówki

na drugim zdjęciu od spodu

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: niedziela, 7 października 2012 18:24:11
Piszesz: "na jednym z młodych liści zauważyłam brązową, jakby wodnistą plamę"

Samo ucięcie chorego liścia nic nie da. Roślina jest zainfekowana i należy zastosować preparaty do leczenia.

[ Previcur 607 SL 0,15, Topsin M 500 SC 0,1].
Proponuję przygotować preparaty według zaleceń producenta i zrobić z nich mieszankę .i podlać tym roztworem storczyka . Po 7 dniach powtórzyć.
Preparaty te działają na kilka grup grzybów. Niestety nie wiemy , które zaatakowały storczyka.
Nie działają one jednak na choroby bakteryjne, ale te rzadziej atakują nasze storczyki.

Autor: Martyna
E-mail:  
Data: poniedziałek, 8 października 2012 22:56:28
Dziękuję. Spróbuję tak zrobić. Do tej pory zmiany się nie powiększyły. Plama "jakby wyschła" i w tej chwili bardziej przypomina oparzenie. Mimo to skorzystam z Pani rady

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl