Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  phalaenopsis-dziwne zachowanie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beata
E-mail: beatrice007@wp.pl
Data: środa, 27 lutego 2013 15:14:21
Przeczytałam wiele postów na forum i wiele różnych artykułów o uprawie tego storczyka, ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi.Mam około 10 roślin w różnej fazie wzrostu, ale 3 z nich zachowują się 'dziwnie' i nie wiem gdzie jest problem:
stanęły w miejscu jak zaczarowane. Są zdrowe, dobrze wyglądają a jednak coś nie tak.
Stoją na N-W parapecie,w łazience, pod oknem bezpośrednio nie ma kaloryfera.
Opiszę jeden z nich, bo to dotyczy wszystkich.
W tej chwili ma 2 stare pędy kwiatowe, jeden był ucięty, drugi nie. Na tych pędach, w oczkach powychodziły nowe odrosty, w 6 miejscach. Jeden, najwcześniejszy ma już ok 5 cm i zalążki 3 pąków. Pozostałe
ok 0,5 cm. Do tego nowy liść - ok.3 cm długości. No i nastąpiło STOP.
To dalej się nie rozwija i nie postępuje, od 2 tygodni. Więc mnie zaniepokoiło.
Wcześniej przez 2 m-ce nie było mnie w domu, było dosyć zimno (ok 14 st) i bratowa podlewała kwiaty. Używam przegotowanej i z filtra Brita - pitnej, desczowa- gdy uda się nałapać.
Jak wróciłam podkręciłam ogrzewanie, to wszystko odżyło, a potem stanęło. Zastanawiam się o co chodzi?
Nawożę oszczędnie, co drugie podlewanie, dawką mniejszą o połowę.
Mam 2 rodzaje nawozu: na okres wzrostu i kwitnienia.
Właściwie w jakim momencie powinno się zacząć stosować ten "dla kwitnącej rośliny'?
Wydaje się, że światła mają wystarczająco, bo jedną odmianę o ciemnych liściach musiałam odstawić: nowy liść był bardzo czerwony.
Czy powodem może być różnica wilgotności?
2 dni temu kupiłam kermazyt i wstawiłam na tackach te 3 sztuki.
Czy zacząć spryskiwać korzenie? (bo tego nie robię).
Bardzo proszę o kilka uwag doświadczonych hodowców.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: EwelinaA
E-mail:  
Data: środa, 27 lutego 2013 15:58:27
To, że przez 2 tygodnie nic się nie dzieje tzn., że twoje storczyki nie kontynują wzrostu to żadna nowość ani tragedia. Roślina sama decyduje kiedy kontynuować wzrost. Jak pojawią się dla niej odpowiednie warunki wtedy wyda kwiaty. Czasami zachomawie zwrostu następuję na bardzo długi czas i 2 tygodniami nie się co przejmować.
U mnie kilka storczyków "stoi" już kilka miesięcy i zachamowanie wzrostu mnie nie niepokoi. Już tak bywało więc cierpliwie czekam. Tobie radzę to samo.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl