Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  dendrobium pierardii (aphyllum)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: czwartek, 28 lutego 2013 22:05:17
Wznawiam ten stary temat ponieważ dostałam jesienią takie dendrobium i mam teraz problem. Całą zimę przewisiało na sucho, tylko czasem spryskiwałam. Ale jak poczytałam , to temperatura była za wysoka i bez takiej dużej różnicy dzień/noc. Pąków kwiatowych nie widać.Co teraz zrobić? Czy już można zacząć podlewać, a raczej namaczać bo jest zamontowana na deseczce i jak często to robić?. Kiedy i w jakiej formie podawać nawóz? No i czy latem wywiesić do ogrodu czy nie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za dobre rady. Dorota.

Autor: Michał
E-mail:  
Data: sobota, 2 marca 2013 00:16:00
Witam Miałem to Dendrobium, jest bardzo wdzięczne, choć kwiaty utrzymują się tylko do 2 tygodni. Zdecydowanie musi zimować sucho w zimnym (u mnie ok. 10-15 stopni)i jasnym miejscu. Myślę, że spokojnie można zacząć podlewać, dni są coraz dłuższe. Nawozić dopiero wtedy, kiedy rozpocznie się wzrost nowych przyrostów. Można wystawić do ogrodu, choć będzie problem z utrzymaniem odpowiedniej wilgotności, chyba że lato będzie wyjątkowo deszczowe.

Pozdrawiam, Michał

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: sobota, 2 marca 2013 14:42:03
Dziękuję, a ten nawóz to do wody, która spryskuję wystarczy, czy jakoś więcej go stosować?

Autor: Michał
E-mail:  
Data: niedziela, 3 marca 2013 22:06:54
Myślę, że wystarczy Ja osobiście stosuję małe dawki przy każdym podlewaniu (w okresie wzrostu, zimą wcale).

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl