Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  biały nalot u felka??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: JaMarta
E-mail: marta-przewodowska@wp.pl
Data: wtorek, 12 marca 2013 23:09:58
witam serdecznie, mam nowego przyjaciele imieniem felek. nie jest on w zbyt dobrej kondycji, niestety. był prezentem który otrzymała na jakąś okazje moja mama ale nie umiała się nim zajmować i wylądował u mnie - podobno mam dobrą rękę do kwiatów???
po wstępnych oględzinach usunęłam mu wszystkie korzenie, które zgniły z przelania lub przenawożenia , został mu tylko ten jeden nowy przyrost i kilka nowych kiełków, z których 2 są nie wiem czy to normalne trochę jakby czarne. martwi mnie to że jego liście są sflaczałe i mają taki biały nalot od spodu. czy to grzyb ??
proszę o ewentualną poradę
dołączam zdjęcia

Autor: Efka
E-mail: stefania75@interia.pl
Data: środa, 13 marca 2013 09:14:44
Witam Panią równie serdecznie . Proszę poczytać o reanimacji storczyków, np."reanimacja Phalaenopsis", "reanimacja storczyka" oraz o uprawie hybryd Phalaenopsis. Pani nowy przyjaciel jest w dość niewesołym stanie i jeśli uda się go uratować, będzie to trwało długo, ze dwa-trzy lata. Jeśli to Pani nie odstrasza, można spróbować. Biały nalot może być zarówno grzybem, jak i osadem od niewłaściwej wody (tego nikt ze zdjęcia nie rozpozna)- proszę spróbować to zmyć letnią wodą i dobrze by było wykąpać storczyka na wszelki wypadek w środkach przeciw grzybom (Topsin).
Ze względu na to, że on nie ma prawie korzeni, proponuję go ratować metodą "knotową" i zrobić mu protezę korzonka , tzn. owinąć ten ostatni kikutek niezbyt gęsto bawełnianą (albo inną wchłaniającą wodę) grubszą nicią albo cienkim sznureczkiem, tak żeby jeszcze długi kawałek został, posadzić w doniczkę z korą w ten sposób, żeby nić przechodziła przez warstwy podłoża i na dole wyszła jednym z otworów i żeby kilka cm wystawało. Następnie podlewać przez namoczenie doniczki do 3/4 wysokości, żeby storczyk nie leżał na mokrym podłożu i jednocześnie nalewać trochę wody do podstawki, na której będzie ustawiona doniczka, żeby wolny koniec nici wciągał ją i doprowadzał do storczyka. Ważne, by woda była b.dobrej jakości, o tym przeczyta Pani w związku z uprawą. Jeśli storczyk będzie wykazywał wolę życia, będzie można go b. delikatnie nawozić, ale na razie bym tego nie robiła. Po posadzeniu i podlaniu trzeba się upewnić, czy nitka spełnia swoje zadanie i doprowadza wodę do korzenia, w razie czego pokombinować z inną. Druga istotna rzecz, żeby podłoże było przewiewne, niezbyt drobne, bo inaczej korzonek może zgnić. Życzę powodzenia!

Autor: Agata
E-mail:  
Data: środa, 13 marca 2013 16:01:22
Ludzie czy Wy nie umiecie pisać poprawnie! Zdanie zaczyna się z wielkiej litery i nie ma felka, jest Phalaenopsis

Autor: Efka
E-mail: stefania75@interia.pl
Data: środa, 13 marca 2013 22:39:34
Wielką literą, gwoli ścisłości, a po "ludzie" powinien być przecinek .
Czy warto psuć sobie humor takimi rzeczami .

Autor: rafal
E-mail:  
Data: czwartek, 14 marca 2013 08:07:39
Kto to felek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl