Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  angraecum elephantinum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: wtorek, 25 czerwca 2013 17:39:32
Bardzo proszę o jakieś informacje na temat uprawy tego angraecum, bo nigdzie nic konkretnego nie mogę znależć. Czy traktować jak sesquipedale czy inaczej? Pozdrawiam, Dorota.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 25 czerwca 2013 22:52:17

Witam,

znalazłam takie informacje w skrócie: "Grow in shade and cool to intermediate conditions. Grow in medium fir bark", czyli znacznie chłodniej niż Angraecum sesquipedale.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: środa, 26 czerwca 2013 00:53:57
Dziękuję, ja trafiałam wyłacznie na zdjęcia i zapytania co z tym robić. teraz wiem, że nie można wystawić tak jak sesquipedale, które u mnie stoi przy południowym oknie balkonowym, lekko tylko cieniowane w upały. To musi mieć cień i dobrze bo może być w drugim rzędzie. Dziękuję, a jeśli się trafią jakieś informacje to proszę o więcej, bo chciałabym wiedzeć na przykład czy potrzebny jest jakiś okres spoczynku. Pozdrawiam.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 26 czerwca 2013 03:17:29
Ja znalazłem opis taki, że typ tego gatunku został zniszczony, i że poza opisem Schlchtera i Perriera nie ma żadnych dowodów na jego istnienie, wiadomo że miałby być spokrewniony z didieri. A w drugiej książce że pochodzi ze wschodnich rejonów Madagaskaru, i że ma być podobny do Ang. compactum.Także nawet jeśli roślina jest tak oznaczone szanse, że jest to elephantum są nikłe.

tak czy inaczej proszę się pochwalić jak zakwitnie wtedy będzie można mierzyć i porównywać z literaturą. A zdjęcie samej rośliny też nie zaszkodzi!

pozdrawiam

Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl