Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Lycaste cruenta
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 6 sierpnia 2013 20:44:41
Niedawno kupiłam ją i zaraz zabrałam się za przesadzanie tzn wyskubywanie sphagnum, dostała drenaż i wyszukiwanie ewentualnych szkodników. Już na początku uderzyło mnie że korzenie ma brązowe i owłosione jak np. phragmipedium. Młode korzenie, tworzone już u mnie, na początku były białawe z zielonkawymi końcówkami. Wyglądały zdrowo, a potem zbrązowiały i mają meszek jak w aksamicie. Czy rzeczywiście ma takie korzenie? Niepokoi mnie to, a o korzeniach nigdzie nic nie mogę znależdż. Marta

E-mail:  
Data: poniedziałek, 12 sierpnia 2013 09:40:09
Czy rzeczywiście nikt nie uprawiał i nie przesadzał Lycaste cruenta? Tak mało prawdopodobne że aż ciekawe. Marta

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: środa, 14 sierpnia 2013 11:56:10
Czy mogłaby koleżanka zrobić foto tych korzeni? Bo jak inaczej się wypowiadać. Lycaste są terrofitami i ich korzenie są odmienne od epifitów, które bardzo często w korzeniach powietrznych zawierają chlorofil. Starsze korzenie mogą być u lycaste brązowe podobnie jak u innych terrofitów np, cypripedium.

Autor: Robert Kubacki
E-mail: robkuba@tlen.pl
Data: środa, 14 sierpnia 2013 15:20:44
Witam.
Nie wiem jak wyglądają korzenie Lycaste, a w szczególności Lycaste cruenta.
Wydaje mi się jednak, że storczyki, w tym także Lycaste , nie należą do roślin jednorocznych, nie są terofitami.
Pozdrawiam, Robert.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 15 sierpnia 2013 01:03:03
Przyznam się , że mam to i nawet kwitło, ale jeszcze nie w tym roku, ale że jest w samym rogu pod ławkami i musiałbym się tam wczołgać żeby zajrzeć to niezbyt chciałem odpowiadać.
A pan Kazimierz zapewne miał na myśli z ang 'terrestrial' czyli naziemne storczyki, ale to chyba też niezbyt prawda bo jednak to jest epifit albo naskalny ;-) choć znów jeśli naskalnie to i na pewno na ziemi też się znajdzie A i sezonowo również gubi liście, więc pół prawdy tam jest...

Ok jednak było warto zajrzeć bo jedną nową bulwę zalałem od rozety, a z drugiej wyszły dwa pędy kwiatowe

Korzenie nowe są białawo-zielonkawe, jednak wszystko co stare i w podłożu ma brązowe, choć nie jest to okaz zdrowia, ale myślę, że to normalne.

http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/6046629999/lightbox/

http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/6046629217/

Pozdrawiam

Piotr

E-mail:  
Data: czwartek, 15 sierpnia 2013 22:19:34
Dziękuję za odpowiedzi. Zapomniałam jeszcze napisać że podobny kolor mają korzenie Peristeria elata. Sprawa dla mnie już jasna. Marta

E-mail:  
Data: niedziela, 6 października 2013 08:57:14
Dla jasności sytuacji wreszcie mogę zamieścić zdjęcie. Po dzieleniu, podróży przez cały kraj, moja lykaste nie wierzy mi i postanowiła utworzyć keiki. Wznowiła już wzrost i wszystko idzie w dobrym kierunku a zdjęcie korzeni zostanie. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl