Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy to grzyb?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kama
E-mail: kamila.grochocka@gmail.com
Data: wtorek, 20 sierpnia 2013 16:53:13
Od pewnego czasu miałam problem z jednym ze storczyków - zaczął żółknąć na liściach środkowych i więdnąć. Spryskałam go Topsinem i przez jakiś czas było dobrze. Potem znowu mu się pogorszyło, a parę dni temu drugi ze storczyków zaczął żółknąć w tempie ekspresowym. Co mam z nimi robić?

Data: wtorek, 20 sierpnia 2013 16:53:37

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: środa, 21 sierpnia 2013 07:50:13
Ja mysle, ze wynikiem takiego stanu storczyka jest dlugotrwala nieumiejetna opieka. Storczyk jest w stanie agonii.Podejrzewam, ze w doniczce nie ma zadnych lub prawie zadnych zdrowych korzeni.
Pozdrawiam Agata

Data: środa, 21 sierpnia 2013 08:14:08
To na prawdę pomocne... Pod opieką był dobrą, zapewniam. Korzenie ma zdrowe i zielone gdy piją. Coś go zaatakowało, a teraz zaraziło storczyka, który stał obok. Chciałabym wiedzieć co,żeby móc mu podać lekarstwo.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: środa, 21 sierpnia 2013 09:10:17
A moglabym prosic o zdjecie korzeni, ale tych wewnatrz doniczki?

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: środa, 21 sierpnia 2013 09:37:24
Pani Kamo - nie ma się co obrażać bo Agata ma rację i żadne lekarstwo tu nie pomoże. Storczyk był źle podlewany albo ma Pani złą wodę albo używa Pani zbyt dużo nawozu.
Wygląd kory i korzeni jest charakterystyczny dla silnego zasolenia podłoża.
Pzdr.

Data: środa, 21 sierpnia 2013 20:25:12
Podlewałam go wodą przegotowaną, z filtra i odstałą, za każdym razem czekając aż korzenie zrobią się srebrne przed kolejnym podlaniem, by nie zgniły mu korzenie. Nawoziłam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Był też pryskany "regeneratoredo storczyków firmy florovit. Czytałam też wiele samouczków na temat hodowli storczyków. Nie wiem jak jeszcze mogłabym mu dogodzić, ale nie wydaje mi się, by by zaniedbanie było powodem jego wyglądu. Proszę o poradę, albo uwagę co robię źle konkretniej.

Autor: Beata
E-mail:  
Data: środa, 21 sierpnia 2013 21:49:41
Właśnie! Dobre spostrzeżenie, instrukcja na opakowaniu nawozu zaleca za dużą czytaj: potencjalnie zabójczą dawkę. Należy stosować 1/2 lub lepiej 1/4 zalecanej porcji zwłaszcza w przypadku phalaenopsis.
Powodzenia następnym razem.
PS Może to także być jakaś choroba grzybowa lub bakteryjna o szybkim przebiegu. To już trudno stwierdzić.
Pozdr B

Autor: Marta
E-mail:  
Data: czwartek, 22 sierpnia 2013 20:16:21
Kąpiel bryły korzeniowej z doniczką i wyługowanie nagromadzonych soli może uratuje tego biedaka. Korzenie są spalone bo widać po wierzchniej warstwie podłoża zbyt duże zasolenie. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl