Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Które gatunki wybrać?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beata B.
E-mail: arielka186@wp.pl
Data: sobota, 24 sierpnia 2013 15:46:37
Tym razem chciałabym prosić Państwa o radę- dot. zakupu nowych roślin. Dzięki temu forum znalazłam adresy sklepików int. i w zw. z tym- nowe, upragnione roślinki
Z okazji zbliżających się imienin postanowiłam zrobić sobie prezent i zakupić 2-3 rośliny- na początek hodowli storczyków czystych gatunkowo (choć i jedna hybrydka b. mi się podoba ). Problemem-oprócz ograniczonego budżetu, jest to, że podoba mi się znacznie więcej roślin, niż stać na to mój skromny budżecik (jestem raczej młodą osobą, po szkole policealnej, później 5 lat poważnie chorowałam- tak więc moje dochody nietrudno sobie wyobrazić- na szczęście mój Narzeczony obiecał dorzucić, a raczej "zasponsorować" rośliny, które ozdobią nasze mieszkanie.

Przechodząc do rzeczy- roślinki kupować będę w int. sklepiku storczykowo.pl , przeglądając ofertę wybrałam (po b. ścisłej selekcji):
-Cattleya jenmanii (?)
-Epidendrum Elfin (to też raczej hybrydka, choć umieszczona w dziale "niehybrydowym")-ten storczyk mnie zauroczył i jest "nr1" na mojej liście...
-Kefersteinia graminea
-Tolumnia Jairak Firm (hybryda)
-Cattleya lawrenceana;

Z tej grupki roślin mogę wybrać 2, ewentualnie 3 (zależnie od ceny), rośliny.

Jak pisałam w innych postach (może ktoś mnie skojarzy), mam w domu oczywiście Phalaenopsis-y (hybrydy sklepowe, z marketów ), Colmanara Jungle Monarch, Cymbidium i Aspasia- a więc właściwie wszystko "z innej parafii". Nie są to moje wymarzone storczyki- ogromnie podobają mi się Cattleya-e i inne ciekawe rośliny, w kolorach (chodzi oczywiście o kolor kwiatów) fioletowych, różowawych, niebieskich- jeśli takie są, ew. białych- ogólnie paleta zimnych barw (wyjątkiem tutaj będzie krwista czerwień i wszelkie kwiaty b. ciemne- prawie czarny storczyk z "Prezentacji" powalił mnie na kolana ...
Jednak najważniejsze jest to, jakie warunki mogę zapewnić roślinom. W planach mamy zabudowę balkonu (na razie tylko oszklonego, z otwieranymi oknami) na małe orchidarium, a to przyszłość. Okna od strony południowej (dokładnie prawie pd-zach.), lecz zabudowana logia powoduje, że w pokoju jest mniej światła niż przy "normalnym" balkonie. Phanaelopsis-y czują się tutaj dobrze, Colmonara również, pozostałe gatunki mam za krótko żeby to ocenić. Dbam o wilgotność powietrza- normalnie dbam żeby wynosiła w kącie ze storczykami ok.60-70%.

Proszę- poradźcie Państwo- jakie z w/w gatunków wybrać?

Autor: Marta
E-mail:  
Data: sobota, 24 sierpnia 2013 19:09:58
Jeszcze trzeba się zastanowić jaka temperatura będzie tam panowała w zimie przy -15*C, gdy powieje wschodnim wyżem. Marta

Autor: Paweł R.
E-mail:  
Data: niedziela, 25 sierpnia 2013 20:32:05
mam kilka gatunków katlei, uprawiam je od kilku lat, ale nie mam Cattleya lawrenceana i raczej odradzam zakup tego storczyka, jest trudny w uprawie, proszę poczytać o tym gatunku na http://www.chadwickorchids.com/lawrenceana+. Ja raczej się nie podejmę jej uprawy, natomiast Cattleya jenmanii jest łatwa w uprawie, jest blisko spokrewniona z C. gaskelliana, nawet jest uważana C. lawrenceana za synonim Cattleya gaskelliana, proszę poczytać o C. gaskelliana w dziale storczyki A-Z orchidarium.pl. Tolumnie też uważane są za trudne w uprawie, trzeba zapewnić im odpowiednie warunki w zakresie podlewania, lubią suche warunki uprawy, ważne jest szybkie przesychanie korzeni, na stronie orchidarium.pl też jest zamieszczony sposób ich uprawy http://www.orchidarium.pl/uprawa/tolumnia.htm.

Data: środa, 28 sierpnia 2013 23:11:13
Panie Pawle- pięknie dziękuję za pomocne rady- pomógł mi Pan podjąć decyzję (potrzebowałam rady kogoś doświadczonego w uprawie storczyków).
Tak więc, na pewno zdecyduję się na Kefersteina graminea, Cattleya jenmanii i Epidendrum Elfin. Wiem że to dość duży "rozrzut" jeśli chodzi o podobieństwo storczyków- jednak, jako osoba początkująca, chciałabym poznać jak najwięcej gatunków roślin i ew. później skupić się na tych, które będą się u mnie dobrze czuły, a ja uznam że wybrane gatunki mnie interesują... (na razie mam skromną kolekcję).

Jeszcze raz-serdecznie dziękuję za cenne rady i podpowiedzi gdzie szukać informacji. Pozdrawiam

Data: niedziela, 1 września 2013 03:31:05
Chciałabym w poniedziałek dokonać wyboru, gdyż w środę nie zdążyłam...
Na pewno będzie to Epidendrum Elfin, drugą pozycją pewną była Kefersteina-niestety- już jej nie ma w sprzedaży... Tak więc, myślę o jakiejś "łatwej" rośliny z rodzaju Cattleya (być może sugerowana jenmanii, i czymś jeszcze...

Ogromnie podobają mi się również Vandy, niestety, na www.storczykowo.pl nie ma zdjęć kwitnących roślin- tak więc z Vandami zaczekam (także na specyficzne warunki uprawy...).

Tak czy inaczej moje "orchidarium" (kącik w pokoju) dość szybko się powiększa, a w storczyki "wciągam się" coraz bardziej...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl