Autor: |
maria |
E-mail: |
maria@wrzesien.com.pl |
Data: |
niedziela, 24 lipca 2005 15:40:41 |
witam serdecznie, otrzymałam w prezencie storczyka z Obi, oczywiście w doniczce była karteczka "orchidea mix". pomimo tego, ze mam kilka storczyków - prawie same phalenop., nie umiem sama rozpoznać gatunku. rzecz jasna przejżałam już -Storczyki od A do Z, no ale.... bardzo proszę o info, jeśli wiecie co to jest więc tak: 1.) ma bardzo drobne korzonki, nie tak jak pseudobulwy phalenopsisa, raczej jak dendrobium. 2.) łodyga zaczyna się od zgrubienia, bulwowato, wyrasta dość wysoko, też podobnie do dendrobium, ale z tą różnicą, ze te "konary" nie są do końca pokryte siateczkowo suchą warstwą liścia, w dużej mierze są gołe 3.) z tych konarów wyrastają po dwa liście, po środku nich mają jednego malutkiego listka, który jest lekko pożółkły, o wiele mniejszy. Liście mają lancetowaty, wąski kształt i są wyjątkowo twarde,grube, jak plastikowe. 4.) z nasady liści, tam gdzie ten żółty - wychodzi łodyżka, równie twarda, na niej osadzony kwiat, o ciemnoczerwonym kolorze.kwiat twardszy, niż u phalka. Co ciekawe, ma słodkawy, mdły zapach. z góry dziękuję z pomoc i pozdrawiam.
maria

|
|
|