Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jak uratować tego storczyka?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Justyna
E-mail:  
Data: niedziela, 15 września 2013 14:31:23
Dzień dobry!
4 lata temu dostałam na urodziny dużego, dwupędowego, kwitnącego storczyka. Niestety nie mam zielonego pojęcia na temat uprawy tych kwiatów, storczyk po prostu stał na parapecie, czasem podlewany. Od tamtego czasu nie zakwitnął już ani razu. Jego pędy kwiatowe całkowicie uschły, niektóre korzenie również są uschnięte, ale w większości wyglądają w porządku (zielone). Co powinnam zrobić żeby zaindukować kwitnienie tej rośliny? Czy powinnam odciąć uschnięte części rośliny? Może przesadzić do większej doniczki? Czy powinnam użyć jakiś specjalnych odżywek? Z góry bardzo dziękuję za wszelakie porady. Czytałam już dość wiele na temat storczyków i wiem jakich błędów więcej nie popełniać, ale bardzo na zależy mi na tej konkretnej roślinie i byłabym wdzięczna za jakieś porady dotyczącej jej.
Oto zdjęcia storczyka: http://imageshack.us/gal.php?id=qp2kmNqm3Zrj1NyS

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: niedziela, 15 września 2013 16:20:04
Wydaje mi sie Pani Justyno, ze zdjecia umiescila Pani na stronie, na ktorej trzeba sie logowac, zeby je obejrzec.A tego juz nie mozna od nikogo wymagac.Skoro nic sie z nim nie dzieje, tylko uschly pedy kwiatowe (co jest normalne) z czasem, predzej czy pozniej zakwitnie przy wlasciwej pielegnacji. Prosze duuuuuuuuuuuuuuuuuzo czytac na temat tych pieknych roslin.Internet i fora sa pelne informacji.
Uschniete pedy moze Pani spokojnie uciac jak najnizej, uwazajac, zeby nie uszkodzic rosliny. Powodzenia Agata

E-mail:  
Data: niedziela, 15 września 2013 23:00:57
Naprawdę trzeba się logować? U mnie działało zawsze wszystko bez zarzutu. Wrzucam jedno zdjęcie tutaj.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: poniedziałek, 16 września 2013 07:19:15
Tak jak napisalam.Nie wykazuje objawow chorobowych.Z czasem zakwitnie, czego zycze.Agata

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: poniedziałek, 16 września 2013 14:43:34
Pani Agata pisze: "z czasem, predzej czy pozniej zakwitnie przy wlasciwej pielegnacji.."
Bardzo słusznie.

Storczyk wytwarza ogromną ilość korzeni powyżej zaschniętego pędu.
Moim zdaniem należałoby zrobić porządek w bryle korzeniowej. Prawdopodobnie korzenie tam się znajdujące są zasolone przez podlewanie złą wodą lub roślina była nadmiernie nawożona. Zresztą korzenie znajdujące się na powierzchni też pozostawiają wiele do życzenia.
Storczyk nie mogąc pobierać wody z podłoża, wytwarza korzenie powyżej doniczki by czerpać wodę z powietrza [parę wodną].
Pozdrawiam serdecznie, Maria.

E-mail:  
Data: środa, 25 września 2013 16:41:43
Postanowiłam zrobić porządek z tym storczykiem - dokładniej z korzeniami. Poucinam wszystkie 'zdechłe' i wsadzę kwiatka do nowej ziemi. Mam zamiar kupić taką dla storczyków. Macie może jakieś podpowiedzi i rady dla mnie dotyczące przesadzania?

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 29 września 2013 17:38:33
Proszę sobie zajrzeć pod Katalogi i informacje, potem Ogólne informacje o uprawie i pod Przesadzanie jest wszystko napisane. Nie będziemy przepisywać tutaj. Marta

Autor: Irena
E-mail: irena_71@op.pl
Data: piątek, 25 października 2013 21:25:29
Witam , storczyk na zdjęciu wygląda normalnie i nie widać żeby trzeba było go przesadzać , a w podłożach do storczyków często są różne robale i trzeba je wypiec w piekarniku w wysokiej temp.
Moja metoda ma podmarnowane storczyki z marketów jest prosta , wypalam w doniczce sporo dziur żeby korzenie miały dostęp powietrza i jeśli podłoże jest bardzo zbite wybieram trochę drobnej kory żeby szybciej przesychała , nie wkładam doniczki do osłonki . po takich zabiegach rośliny wypuszczały nowe liście i korzenie zaczynały rosnąć fajnie . U mnie jest tak że we wrześniu i październiku wszystkie 10 roślin wypuszcza nowe pędy jak na komendę ,w tamtym roku tak było i w tym także pozdrawiam Irena

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl