Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  choroba vandy - jaka? (zdjęcie)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: dota
E-mail:  
Data: sobota, 21 września 2013 10:54:10
Witajcie,
Storczyk vanda(?) którego niedawno dostałam choruje i nie wiem na co. Proszę o pomoc w określeniu co to jest, bo mnie się nie udało, i o poradę jakie ewentualne środki będą najskuteczniejsze, aby uratować roślinę. Zdjęcie w powiększeniu http://img199.imageshack.us/img199/9077/rz7l.JPG

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: sobota, 21 września 2013 16:00:06
Roślina totalnie zaniedbana. Najprawdopodobniej zbyt mało światła i zbyt suche powietrze przyczyniły się do rozwoju choroby, najprawdopodobniej grzybowej, typu fusarium. W warunkach uprawy domowej raczej jeszcze teraz przed zimą nie do uratowania. Trzeba się będzie pogodzić ze stratą.

E-mail:  
Data: sobota, 21 września 2013 23:37:24
Dziękuję za odzew. Mało światła - chyba nie, bo stała latem na balkonie od pd-wsch ocieniona lekko białym płótnem, rano słońce padało bezpośrednio. A wyschła to na pewno, upały bywały do 40 stopni, ehh

Autor: lucynka
E-mail: lucynamarkiton@gmail.com
Data: niedziela, 22 września 2013 19:50:49
Do pani Doty , to biedactwo można jeszcze spróbować uratować , mi sie kiedyś udało . Prosze uciąć zeschniętą łodygę tyle żeby został ten długi korzonek , kupić topsin i moczyć Vandzie po kilka godzin co 10 dni ok miesiąca cały zabieg . Uciąć te zgniłe liście , może zostać w tym wazonie pod warunkiem , że będzie miała ciepło i dużo światła.

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: niedziela, 22 września 2013 21:29:52
Dziękuję za poradę, czyli jest może jakaś nadzieja Topsin mam, bo kiedyś do innego storczyka kupiłam. Tylko prosiłabym o szczegóły zabiegu tj. ile topsinu na litr wody i czy Vanda ma być zamoczona całkowicie oraz czy ma stać bezpośrednio na parapecie od południa - czyli słońce będzie padać bezpośrednio, czy może w odległości 1 metra (jasno ale brak słońca).

Autor: lucynka
E-mail: lucynamarkiton@gmail.com
Data: poniedziałek, 23 września 2013 16:50:31
Roztwór na 1 litr ja dałam pół łyżeczki , ok 6 godzin nie stoi w tym roztworze nawet phal . od sąsiadki w ten sposób uratowałam .
Vandzie postawić tak żeby zdala od słońca i zamoczyć tyle żeby korzonki piły . i przede wszystkim życzę dużo cierpliwości

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: wtorek, 24 września 2013 13:51:49
Czyli mam zostawić na 6 godzin ale nie w całości namoczonej (z listkami), tylko ten jeden korzonek wymaczać?
a później przez 10 dni ma wisieć nad wodą (tą co była moczona - z topsinem?), czy też zamaczać od czasu do czasu, żeby piła wodę

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl