nieuchronnie zbliża się zima , ale listopad był na pewno kwitnący .
A teraz cytat z Jerzego: "Jeśli ktoś nie wie, o co tu chodzi - już trzynasty rok gromadzimy informacje o puli oznaczonych, nazwanych roślin uprawianych przez amatorów i ich okresach kwitnienia. Wszystkie informacje są na bieżąco dodawane do istniejącej na witrynie Orchidarium.pl bazy danych kwitnienia "Co kwitnie w..." (http://www.orchidarium.pl/co_kwitnie/gatunki/index.php)."
- katleje w ogólnym znaczeniu:
Blc Haw Yuan Beauty
Blc Hawaiian Passion
Bl Richard Muller i Cattleya Golden Mul - zdjęcie 'rodzinne'
oraz nieoznaczone hybrydy 5 sztuk w tym poniższe:
- Coelogyne: massangeana i 2 x speciosa jak na zdjęciu
- Dendrobium phalaenopsis
- Masdevallia dwie hybrydy: żółta i pomarańczowa
- Neobenthamia gracilis; w tym roku skromniej, tylko na dwóch pędach, ponieważ późno przesadziłam storczyka i nie dopilnowałam jego cnoty
- Oncidium typu Sweet Sugar
- Osmoglossum pulchellum; o tak nietypowej porze roku zakwitła jedna z części dzielonej rośliny
- Paphiopedilum helenae i 4 hybrydy: King Arthur, Vinicolor i dwie nieoznaczona (na zdjęciach 3 ostatnio wymienione)
- Pleione praecox dwa klony
trzeci nie zakwitł Prawdopodobnie to wpływ upalnego lata i lata w jesieni
oraz Pleione Wharfedale 'Pine Warbler'
Dobry wieczór, u mnie w listopadzie kontynuowały kwitnienia cymbidia (hybrydy) oraz dendrobia z grupy mieszańców dendrobium nobile. Oprócz tego
Blc. "Pamela Hetherington",
Paphiopedilum Senne Calle,
Dendrobium denudans,
Dendrobium "Pocket Lover"
hybrydy Phalaenopsis.
Panie Piotrze, niewykluczone, może to i Scaphosepalum breve. Miałam kiedyś takowe, gdzieś zniknęło , więc może to resztka (zresztą z fiszką Stelis sp. . Ale skąd u mnie taka pomyłka?????)
Listki mają 5-7 cm.