Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  reanimacje - duzo pytan do doswiadczonych storczykarzy .
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: julia
E-mail: julianiemiecc@gmail.com
Data: piątek, 14 marca 2014 22:27:58
witam zwracam sie z ogromna prozba o podopwiedz ,

dostalam phal. roslinka ma cudne kwiaty kiedy kwitnie , ale cos sie dzieje z lisciem , nie wiem za bardzo co to i jak z tym sie obchodzic oraz wypuszcza cosie obok obcietego pedu kwiatowego - i mam pytanie co to bo na korzenie mi nie wyglada - za ciemne jak dla mnie .

kwitnienie :
tak wyglada kiedy kwitnie jak dla mnie cudny

stan liścia ktory mnie niepokoi :

korzenie po wycieciu i te cosie co wyrastaja

roslinka ogolnie

i jeszcze phal - nie mam pojecia jak kwitł ani czy cos sie uda z nim zrobic - znajoma go utopila i zalala stoze wzrostu skutkiem czego zostaly mu dwa dolne liscie tylko i kilka korzeni ...... poki co stoja te dwa liscie juz 3 tygdonie nic sie nie dzieje ani nowych korzeni ani nic innego - trzymac ? jest szansa na basai keiki ? nawozic jakos ?

korzenie i roslinka od dolu - tego liscia gornego juz nie ma zrobil sie zolty caly i odpadl ale dwa pozostale trzymaja sie twardo ...

widok roslinki od gory jeszcze z lisciem ktorego juz nie ma :

i z dnia dzisiejszego dwa listki trzymajac sie poki co jeszcze cynamon zostal :

kolejne pytanie - dendrobium totalnie zasuszone bylo ale stwierdzilam na oko ze korzenie keiki sa chyba jeszcze zywe wiec - zabralam to do domu i lezy sobie na sphagnum - z bialych niektore zrobily sie zielone - to dobrze ? jakas szansa jest ze cos z tego bedzie ????

i jeszcze cambrie mnie mecza - mam takie zdechlaczki - dostalam pseudobulwy w stanie jak na zdjeciach korzenie byly zbite w klebek razem ze sphagnum - pytanie jak im dogodzic zeby puscily mlode pseudobulwy ????

pseudobulwy:

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail:  
Data: sobota, 15 marca 2014 21:46:17
O piękna Julio, przerażasz mnie,
dalej z pisownią jesteś na NIE.
Niech ktoś Ci przepisze ten trudny tekst,
to z sytuacji wyjście jest.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl