Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium nobile - okres spoczynku - Pomozcie!!!!!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: gotka
E-mail: gotka_k@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 9 sierpnia 2005 11:47:04
Przeczytalam wlasnie w czesci od A do Z inf. dla poczatkujacych na temat Dendrobium...lecz nadal pozostaje glupia :-) Mam Dendrobium nobile, ktore wlasnie przebywa, zgodnie z zaleceniami, w ogrodzie. I teraz zaczynaja sie schody...jest napisane: "od poczatku wrzesnia nalezy calkowicie zaprzestac podlewania i chronic przed deszczem" - czyli w ogole jej nie podlewac?? jak dlugo?? i gdzie najlepiej ustawic rosline w ogrodzie zeby chronic ja przed deszczem ale zeby dobrze przeszla okres spoczynku. jest tez napisane "takze ustawienie rosliny w chlodnym miejscu w mieszkaniu i zaprzestanie podlewania 2-3 miesiecy (X-XII)..." - gdzie ustawiacie swoje roslinki w mieszkaniu aby przeszla okres spoczynku?? naprawde mam jej nie podlewac az 3 miesiace?? Gdzies indziej znalazlam jeszcze ze radza po prostu podlewac ale rzadziej - aby podloze calkowiecie przeschlo miedzy jednym a drugim podlaniem - no wiec w koncu jak trzeba robic?? ja juz nic nie wiem... a jak wy radzicie sobie z tym problemem??

Autor: Tomasz Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 9 sierpnia 2005 19:22:11
Witam!
Ale emocje w Pani poście !Uprawa roślin ma przynosić radość i ukojenie , a nie
nerwy i stres . Proszę się uspokoić, dopiero mamy sierpień i do września jeszcze daleko.... . Do gotowych "recept" na uprawę roślin (zwłaszcza storczyków) proszę podchodzić bardzo ostrożnie bo teoria swoje, a życie swoje .
Najwazniejsze jest obserwowanie roślin i dostosowanie postępowania do ich rytmu biologicznego. Jeżeli wrzesień będzie zimny i zobaczy Pani że dendrobium przestało rosnąć (brak nowych przyrostów i korzeni) to stopniowo ograniczy Pani podlewanie aż do zupełnego zasuszenia na okres 2 - 3 miesięcy (jeżeli ma Pani wątpliwości proszę po tych kilku miesiącach suszy przeciąć starą psudobulwę i zobaczy Pani ile ta "sucha" roślina ma w sobie jeszcze wody). Natomiast jeżeli wrzesień i październik będą ciepłe - to niech nasze rośliny cieszą się z nami taką pogodą i cały proces "zasuszania" odłoży Pani o dwa miesiące . Moje storczyki okres chłodu i suszy przechodzą w piwnicy pod sztucznym oświetleniem i mają się dobrze. Podlewanie wznawiam kiedy widzę że do roślin powraca życie i zaczynają rosnąć nowe przyrosty i korzenie ( czyli gdzieś w styczniu). I koniecznie proszę pamiętać że uprawa storczyków to przyjemność !
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: wtorek, 9 sierpnia 2005 19:41:01
Witam,
do odpowiedzi Pana Tomka dodałabym jeszcze, że ważne jest wyczucie, intuicja. Moim zdaniem wg. gotowych recept stoczyków amatorsko uprawiać się nie da. POza tym każdy ma inne warunki, nawet w ogrodzie - różne strony świata, ilość światła, region Polski.
Dlatego oprócz teorii proponuję trochę zdać się na poszukiwania własnych metod uprawy, a na pewno zaowocuje to sukcesem.

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: wtorek, 9 sierpnia 2005 20:16:11
Bardzo trafne posty P.Tomka i P.Ani.Nic dodać.Sama esencja.
PP.
Super sentencja....."uprawa storczyków ma być przyjemnością".......

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl