Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dlaczego nie kwitnie?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Hania
E-mail: gibonki@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 11 sierpnia 2005 09:41:27
Witam serdecznie!
Posiadam dwa Phalaenopsisy. Jednego mam 3 lata drugiego 2. Gdy je kupowałam wiadomo miały piękne kwiaty i po dwa liście. Kwiatki przekwitły, łodygi przycięłam i na tym koniec. Już nigdy więcej nie zakwitły. Zato raczą mnie nowymi liśćmi i korzeniami. Jeden posiada aż 12 liści i co prawie 3-4 miesiące puszcza nowego. Ale nie kwitnie i to mnie martwi. Przesadziłam je w marcu, zmieniłam im miejsce, podlewam tylko wtedy gdy jestem pewna iż jest już taka potrzeba czyli gdy podłoże jest już suche. A one nic. Tylko liście i liście. Z zazdrością patrzę na takie same orchidee mojej przyjaciółki, której kupowałam kwiaty jednocześnie z moimi (czyli z tzw tej samej beczki). Co chwilę kwitną i potragią mieć po 30 kwiatów. Co robię źle? Warunki panujące u mnie w domu nie bardzo różnią się od warunków domowych mojej przyjaciółki. Nawet pokusze się o stwierdzenie że ona traktuje je tak przy okazji, jak jej sie przypomni. Oczywiście nawożę i rozpaczliwie czytam forum w nadzieji iż jakiś post pomoże mi w uprawie. Proszę o pomoc i radę

Pozdrawiam
hania

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: maria
E-mail: maria@wrzesien.com.pl
Data: sobota, 13 sierpnia 2005 20:53:14
droga Haniu. po przeczytaniu samego tytułu pomyślałam od razu o nawożeniu. ale piszesz, że nawozisz pomyślałam też o odpoczynku przez zimę, ale skoro czytasz forum, to pewnie też robisz im przerwę. kiedyś przeczytałam, że nie lubią jak w pobliżu np obierze się cytusy. sama nie wiem czy w to wierzyć...
strasznie mi się smutno zrobiło, na twój list o niekwitnięciu nie umiem ci nic poradzić, może ktoś mądrzejszy i bardziej doświadczony???? trzymam kciuki i będę czekać, co ciekawego ci napiszą.pozdrowionka. maria.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl