Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co to za choroba vol. 2?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Majka
E-mail: m.szupica@gmail.com
Data: wtorek, 21 kwietnia 2015 16:05:56
A to mój drugi storczyk, jest u mnie około 6 miesięcy. Do tej pory wszystko było ok. Problemy zaczęły się tez około 3-4 tygodni temu, a początkiem były zmiany w wyglądzie pąków. Wyglądają jak "zmutowane". Potem pojawiły się zmiany w miejscu odejścia liści. Phalaenopsis ogólnie ma słabe przyrosty korzeni. Co to może być? Bardzo proszę o pomoc.

Autor: LOVEstroczyki
E-mail:  
Data: wtorek, 21 kwietnia 2015 20:37:25
Hej,
Ja bym radził zastosowanie Topsin bo to raczej jakaś choroba grzybiczna i daj może jakieś zdj korzeni to może powiem więcej

Data: środa, 22 kwietnia 2015 13:01:15
Dziękuję za szybką odpowiedź i zainteresowanie.
Po wyjęciu, obejrzałam podłoże. Czyste, bez żadnych żyjątek. Wilgotne (podlewałam w sobotę-4 dni temu). Pachnie zwyczajnie, żadnego zgniłego zapachu nie ma. 2 małe przyrosty korzeniowe. Liść serce zaczyna się nadmiernie ruszać.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: środa, 22 kwietnia 2015 13:38:34
To wygląda jakby rozeta została zalana (lub skropliła się w niej woda). W każdym razie jest dość prawdopodobne, że dwa najnowsze liście ze stożkiem wzrostu odpadną. Pozostałe objawy też pasują do układowej bakteriozy.

Reszta rośliny pewnie przeżyje.

Data: środa, 22 kwietnia 2015 14:04:40
Jesli chodzi o zalanie to jestem pewna, że takie coś nie miało miejsca, co do skroplenia jest to prawdopodobne. Czy coś stosować? Jakieś opryskiwanie, podlewanie preparatami?Dodam tylko, że od momentu zakupu tej roślinki nie przybył jej ani jeden liść, tylko 5 nowych pąków, z czego 3 są "zmutowane".

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl