Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  przelanie czy zasuszenie?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: monia
E-mail: moniakon@wp.pl
Data: czwartek, 4 czerwca 2015 23:08:34
Witam,
Podczas przesadzania storczyka do nowego podłoża, wycięłam całą plątaninę zgniłych, żółtych bądź pustych w środku korzeni, zostało tylko kilka zdrowych. Myślałam, że świeże podłoże i wycięcie zgniłych martwych korzeni da dobre efekty. Po włożeniu do nowego podłoża, nie podlewałam przez jakiś tydzień. Po tygodniu zrobiłam mu kąpiel 15-minutowa w misce. Teraz, po ok. 3 tygodniach od przesadzenia, tych pozostałych kilka korzonków nie wygląda dobrze. Zauważyłam, że końcówki po prostu obkurczają się, marszczą jakby wysychały - zarówno te w doniczce, jak i wystające spoza. Co jest nie tak? czy to wciąz efekt przelania> Czy już zasuszenia? czy pozostawić na jakiś czas bez podłoża? nie wiem co robić, proszę o pomoc

Autor: monia
E-mail: moniakon@wp.pl
Data: czwartek, 4 czerwca 2015 23:15:48
Drugie zdjęcie pokazuje dokładniej jak na koniuszku korzenia pojawia się mały uschnięty(?) fragment. Ten korzeń akurat wystaje poza doniczkę, ale te pozostałe wewnątrz - po przesadzeniu również zaczęły się tak zachowywać. Nowe listki i korzenie jakby stanęły w miejscu i zamarły... może to efekt "adaptacji" do nowego podłoża? nadmiar wody? (kąpiel po tygodniu od przesadzenia była tylko raz..)

Autor: Majka
E-mail: m.szupica@gmail.com
Data: wtorek, 9 czerwca 2015 22:38:35
Na pocztę wysłałam ci mały poradnik co zrobić.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl