Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy ktoś pomoże moim storczykom?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewka
E-mail:  
Data: środa, 24 czerwca 2015 20:07:11
Witam. Z moimi storczykami od pewnego czasu dzieje się coś nie tak...jak tylko wypuszczą nowe pędy dzieje się z nimi cos takiego jak na zdj...i w krótkim czasie pędy usychają. Czasem widoczne są na nich maleńkie jasnożółte robaczki..Młode liście są chropowate i nie tak jak zwykle zielone tylko w jakiś dziwnych odcieniach( zółto-zielono-brązowe) Na jednym liściu zrobił się brązowo biały nalot...Macie pomysł jak się pozbyć tego wszystkiego?

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: czwartek, 25 czerwca 2015 08:47:36
Zdjęcia są tak małe, że prawie nic na nich nie widać.

Niemniej jednak, wydaje mi się, że są to osady kamienia wodnego (na pierwszym zdjęciu) i poparzenia słoneczne młodej tkanki liścia (na ostatnim).

Należy podlewać wodą demineralizowaną (a jako absolutne minimum - przegotowaną i odstaną) z ODROBINĄ nawozu płynnego i chronić przed ostrym słońcem (co też nie oznacza uprawy w ciemnościach, tylko takie ustawienie rośliny, żeby słońce nie padało na nią w samo południe).

Usychanie łodyg kwiatowych wynika najczęściej z bardzo złej kondycji ogólnej rośliny, zwykle na skutek gnicia korzeni i początków rozwoju bakteriozy układowej. Dobrze byłoby sprawdzić stan korzeni.

Przydałoby się wzmocnienie rośliny, np. przez zasilanie Asahi, nawozami dolistnymi itp.

Autor: Ewka
E-mail:  
Data: poniedziałek, 6 lipca 2015 17:41:05
Dziękuję
Przypadkiem natknęlam się na inny artykuł i juz wiem co mi zjada storczyki....taki szkodnik o nazwie wciornastek...

Autor: Marta
E-mail: marta.uscienska@gmail.com
Data: poniedziałek, 6 lipca 2015 20:33:00
Straszny przeciwnik. Pomogą tu doglebowe brykiety Bros i pałeczki tarcznik. Trzeba zastosować połowę porcji zalecanej aby nie spalić korzeni.Oczywiście trzeba leczyć WSZYSTKIE rośliny w danym pokoju. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl