Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  liscie na pędzie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: donau
E-mail: czarna9red2@wp.pl
Data: środa, 22 lipca 2015 13:51:32
Witam,od niedawna interesuje się storczykami.Posiadam 3 sztuki w tym jeden otrzymaam jako prezent pozostae dwa zakupiam ale jako ze nie znam sie jeszcze na ich hodowli,kupiam przekwitniete-bo szkoda mi byo inwestowac w piekne okazale kwiaty ktore moge jeszcze za chwile usmiercic przez wasna niewiedzę.Moze to gupota z mojej strony a moze i nie ale jezeli umra mi to latwiej sie z tym pogodze niz z usmierceniem pieknych okazalców.Wybierając je kierowaam sie stanem lisci i korzeni.Ocenilam, że sa w porzadku wiec zaryzykowaam i próbuję zapewnic im warunki do dlaszego owocnego wzrostu.
Ostatni jaki nabylam ma 3 pedy juz bez kwiatu.Jeden z nich zaczyna obsychac,jeden jest na koncu z maleńkim paczkiem(to chyba posostalosc po kwitnieniu) a kolejny ma równiez paczek na końcu pędu ale ma tez 2 liście na tym pędzie.
Moje pytanie brzmi jak z nim postępowac.Czy pęd dopóki nie zacznie obsychac to go zostawic-bo zawsze kazdy radzi obcinac niemalze przy samych lisciach pęd po opadnięciu kwiatów.Ostatnio usyszalam ze nie obcina sie pędów bo z nich roslina wypuszcza kolejne kwiaty=zglupialam.
Przepraszam za będy ale niestety jestem chwilowo w posiadaniu z lekka felernego sprzetu.

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail:  
Data: środa, 22 lipca 2015 16:19:57
Obcina się tylko to, co pożółkło. Proszę na tym forum poczytać Wskazówki dla początkujących. Przy storczykach zawsze trzeba napisać jak się nazywa, a jeszcze lepiej dodatkowo zamieścić zdjęcie. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl