Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jaki to gatunek?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maonika
E-mail: mkarkosz@wp.pl
Data: czwartek, 18 lutego 2016 22:08:41
Witam,

Od co najmniej 3 lat jestem szczęśliwą posiadaczką tego oto pięknego storczyka. Storczyk kwitnie mi przynajmniej 2 razy w roku. Kwiaty są pełne, mięsiste i baaardzo długo sie utrzymują. Stroczyk trzymam w ziemi kwiatowej. Jest to jedyny storczyk z mojej kolekcji który tak pięknie kwitnie. Stąd moje pytanie:
1. Szukałam w internecie ale niestety nie mam pewnosci co to za konkretna odmiana? Może ktoś wie?
2. Czy w ogóle da się go jakos rozsadzić? Uciąc, ukorzenić?

A tak wygląda:
http://s16.postimg.org/xahs2566d/DSC_0187.jpg

Autor: Beata
E-mail:  
Data: piątek, 19 lutego 2016 01:14:48
Bardzo ładny phalaenopsis. Hybryda handlowa bezimienna. Patrz wszystkie uwagi w poprzednim wątku : Nazwa.
Powodzenia w uprawie

Autor: Monika
Data: piątek, 19 lutego 2016 12:02:00
Dzięki, przeczytałam faktycznie ciekawy wątek...bezimienne cudo...

Skoro raczej ustalenie odmiany nie wchodzi w grę, to czy jest szansa aby go rozsadzic?

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: piątek, 19 lutego 2016 14:38:12
To tylko, jeśli jest CO rozsadzać.

Czyli jeśli są oddzielne rozety z niezależnymi korzeniami.

Autor: Katie
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 lutego 2016 16:03:19
czy ja dobrze widzę "w ziemi kwiatowej"?? Myślę, że w najbliższym czasie już nie będzie czego rozsadzać... Długo już tak ciągnie? Phalaenopsisów nie trzymamy w ziemi kwiatowej, bo korzenie potrzebują powietrza.
Przeczytaj koniecznie zakładkę http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html => Phalaenopsis
Tam znajdziesz wszelkie potrzebne Ci informacje.

Autor: Maonika
Data: wtorek, 23 lutego 2016 20:20:56
Tak w ziemi kwiatowej - stoi juz tak te 3 lata i stale kwitnie, więc chyba ma sie swietnie...

Autor: Katie
E-mail:  
Data: środa, 24 lutego 2016 14:16:27
o stanie świetności storczyka świadczą korzenie, tutaj może być kaplica po wyjęciu z doniczki. Szybciutko go przesadź w korę, bo bidak zmarnieje.... Często się zdarza, że phalaenopsisy przed śmiercią kwitną obficie, bo próbują w ten sposób wydać potomstwo i przedłużyć geny...
Swoją drogą nie rozumiem złośliwości tych roślin, człowiek dba i pielęgnuje, a france stoją w miejscu i liście puszcząją, zero pąków, a tu wsadzony w ziemię kwiatową, teoretycznie nie powinien miesiąca przetrzymać, a żyje 3 lata...

Polecam w ciągu dalszym lekturę artykułu pod wklejonym wcześniej linkiem.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl