Autor: |
Dorra |
E-mail: |
dorra@telia.com |
Data: |
sobota, 10 września 2016 08:52:06 |
Muszę się zapytać jakie macie doświadczenia w następującym przypadku... w mojej starannie wybranej kolekcji mam kilka czarnych owieczek
Jedna z nich to Phalaenopsis UFO na steroidach. Tak go nazywam bo to nieznana mi hybryda czyli Unidentified Flower Object, którą otrzymałam w prezencie 2 lata temu. Kupiona była pewnie w jakimś sklepie spożywczym, czyli to roślina masowo produkowana.
Dostałam ją kwitnącą w grudniu 2014... i ona od tego czasu kwitnie bez przerwy... pędy kwiatpwe się rozgałęziły w wielu miejscach i nowe pędy sięutworzyły. Dzisiaj w danym dniu 8 pięknych kwiatów dekoruje mój parapet. Ile kwiatów przez te prawie 2 lat kwitnęło, straciłam rachunek.
I nie tylko... ogromna ilość zdrowych, pięknych korzeni się utworzyła i tworzy... dlatego napisałam żartując że roślina jest na steroidach.
Teraz do pytania... rośliny komercjalne preparowane są hormonami by jak najdłużej kwitnąć u kupcy. Z reguły tego typu Phaleonopsis to jednorazowe storczyki co po przedkwitnięciu umierają albo zachorowują. Tak więc zastanawiam się co się stanie z moim UFO? Jak długo przeżyje ta roślina która nie miała odpoczynku przez co najmniej 2 lata? |
|
|