Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Doniczki do s/h
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tunia
E-mail: tunia1@op.pl
Data: wtorek, 30 sierpnia 2005 00:21:39
Witam Wszystkich!
Stałam się posiadaczką Phalaenopsisa, ponieważ dopiero zaczynam się nim zajmować chciałabym uzyskać informacje od osób bardziej doświadczonych.
Czy oferowane na tej stronie: http://www.hemp.pl/produkty.php?kat=kat2259078350&p=9
doniczki i wkłady do upraw s/h, nadają się dla mojego kwiatka i czy on nadaje się do takiej uprawy?
kupiłam go w doniczce o średnicy około 11 cm i wysokości 10 cm.nie wiem jakiej wielkości powinna być doniczka do uprawy s/h i jakiej grubości żwirek zastosować. kwiatek aktualnie kwitnie. czy mogę go teraz przesadzić bez szkody na jego zdrowiu czy poczekać aż zakończy kwitnienie?

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: wtorek, 30 sierpnia 2005 06:50:20
Witam,

Co do samych doniczek to sie nie wypowiem, ale proszę być przygotowanym na nalot policji
Jak Pani zapewne zauważyła, na stronie sprzedaje sie akcesoria do uprawy konopii, co samo w sobie nie jest karane (tzn sprzedaż akcesoriów), ale niewątpliwie klienci tej strony leżą w zakresie zainteresowania organów ścigania...

Pozdrawiam
W.

Data: wtorek, 30 sierpnia 2005 10:08:49
Faktycznie
taka byłam zadowolona z odnalezienia doniczek, że nawet nie obejrzałam całej tej strony i nie zwróciłam uwagi na te konopie .

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: wtorek, 30 sierpnia 2005 10:42:20
Proszę mnie źle nie zrozumieć - ja nie napisałem, by tam nie kupować. Sądząc z oferty mają tam wiele przydatnych dla nas rzeczy.

Napisałem tylko, by mieć na względzie to gdzie się kupuje

Pozdrawiam
W.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 30 sierpnia 2005 10:59:02
Taaa, myślę że u niektórych z nas konopie miałyby idealne warunki do uprawy ...

Ale wracając do tematu:

1. Owszem, phalaenopsisy można uprawiać w s/h. Ja używam tej metody do reanimacji phal. i rosną znakomicie.

2. Nie, to nie jest dobry pomysł żeby przesadzać kwitnącą roślinę, no chyba że stan podłoża/korzeni tego wymaga.

3.Owszem doniczki do hydroponiki nadają się do s/h, ale czy warto dla jednego phal tak się wysilać? Doniczkę można zrobić samemu wypalając otworki, lub zupełnie pójść na łatwiznę i wstawić zwykłą doniczkę wypełnioną keramzytem w korytko lub wysoki podstawek.

4. Kwiatek może trochę odchorować przestawienie z jednej metody na drugą ...

pozdrawiam
Sandra

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: wtorek, 30 sierpnia 2005 11:18:50
Witam,
ponieważ dopiero zaczyna Pani przygodę ze storczykami, radziłabym trochę poczekać ze zmianą metody ich uprawy. Metoda s/h wberw pozorom nie jest taka oczywista i wymaga trochę doświadczenia i wyczucia.
A skoro phalaenopsis jest w dobrym stanie, to proszę się z nim zapoznać, poobserwować jak rośnie i sprawdza się w Pani warunkach. Przesadzenie do s/h sprawi, że storczyk na pewno to odchoruje.
Pozdrawiam

Autor: grzegorz
E-mail: GrzegorzRadka@interia.pl
Data: wtorek, 30 sierpnia 2005 15:16:22
Z moich doświadczeń dotyczących storczyków kupowanych w OBI, czy innym supermarkecie wynika, że
1 powinny być przesadzonye sezon wcześniej
2 zawsze są przelane wodą
W związku z tym po kupieniu takiego storczyka wyjmuję go z doniczki (podłoże prawie zawsze jest przerośnięte i trzyma się kupy) i stawiam na podstawce ze żwirkiem. Żwirek jest podlewany wodą, tak, by nie sięgała do powierzchni. Ostatni mój zakup od ponad miesiąca ma mokre podłoże. Ale nie gniją korzenie.

Data: wtorek, 30 sierpnia 2005 20:05:25

dziękuje za odpowiedzi
a co do storczyka, to on wygląda jak przelany...
a korzenie ma w dziwnym stanie, niektóre trochę nadgniłe, a inne ususzone
narazie wycięłam mu dodatkowe otworki w doniczce w której był kupiony, żeby mógł bokiem też "oddychać"
reszta korzeni jest ok, przynajmniej tak mi się wydaje-nie wyjmowałam go z doniczki, liście ma ładne jędrne
włożyłam go w osłonkę, ale jest w niej "zawieszony" ma ok 3 cm luzu z każdej strony, od dołu też.
i podłoże ma jakieś dziwne, wierzch ok, równa kora a w środku coś innego, nie potrafie tego zidentyfikować, coś jak rozłożona kora, ale zbite jakieś...

Autor: MP
E-mail: malgorzataprzybyl@wp.pl
Data: wtorek, 30 sierpnia 2005 21:57:08
W sprzęt do uprawy hydroponicznej lepiej zaopatrzyć się w tym sklepie: http://www.sklep.hydroponika.pl/
Jest tańszy i sprawdzony.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 30 sierpnia 2005 22:36:54
Ja bym go jednak wyciągnęła i sprawdziła mu te korzenie zawczasu, co by potem placzu nie bylo ...
A to coś w środku to może być zbite rozłożone podłoże lub kula ze sphagnum którym są obłożone korzenie, w sumie i tak źle i tak niedobrze.

pozdrawiam
Sandra

Data: wtorek, 30 sierpnia 2005 23:49:16
tak pomyślałam, a może go przesadzić w koszyczek?
pochodzi z OBI a z tego co tam widziałam podlewają namiętnie wszystko...
może w koszyczku miałby przewiewniej?
tylko w co? kupiłam mu już keramzyt, może do tego jeszcze kora?
piękny jest, już się zakochałam w orchideach
ma różowo-fioletowe kwiatki, po prostu cudny...

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: środa, 31 sierpnia 2005 15:32:37
Dla początkujących lepsze byłoby podłoże z Orchidsklepiku. Jest gotowe i dobrze sie sprawdza. Jest tam też nowa świetna kora, która też jest dobrym podłożem dla phalaenopsis. Adres:www.orchidsklepik.pl/akcesoria.
Jeżeli korzenie nie wyglądają najlepiej, to właściwym wyjściem jest zmiana podłoża. Można wymianę zrobic umiejętnie i wtedy storczykowi nic nie zaszkodzi.
Pozdrowienia

Data: środa, 31 sierpnia 2005 17:07:02
To już nie wiem co lepsze
mam zamiar posadzić go w koszyku,a całość w luźną osłonkę,z odstępem od dna, może kora będzie mniej wypadać? koszyk taki jak dla roślin do oczek wodnych, tylko powiększyłam otworki.
w mieszkaniu jest dość duża wilgotność-nowy blok, zimą pranie się suszy w mieszkaniu więc też jest ok.
bardziej boję się że będzie miał zbyt mokro.
kupiłam w kwiaciarni mieszankę do storczyków, ale okazała się tragiczna...strasznie miałka, z opisu wydawała się ok, a po rozpakowaniu normalna ziemia, może bardziej zbliżona do takiej dla paproci czy palmy...i jeszcze jest na niej napisane, że można połączyć pół na pół z ziemią ogrodową...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl